пʼятниця, 10 лютого 2017 00:25

Робочий тиждень в Ізраїлі починається з неділі

— Батько в Ізраїлі заробив на двокімнатну квартиру у Львові. Тепер складає гроші на ремонт. Працює різноробом. За місяць отримує 1500–2000 доларів, — розповідає львів'янка 20-річна Олеся Мазур. Живе з мамою і двома молодшими братами. Навчається за контрактом у Львівському університеті Франка на фінансиста.

43-річний Михайло Мазур виїхав на заробітки в Тель-Авів три роки тому.

— Працівники фірми, з якою домовлявся, зустріли батька в аеропорту. Заплатив їм 50 доларів, коли поселився. З кожної зарплати вираховували 350 доларів на житло та харчування. Перші три місяці працював нелегально, поки йому робили документи. Для в'їзду в Ізраїль потрібно мати закордонний паспорт громадянина України. Документ із візою видають в аеропорту, якщо підтвердите мету візиту. У паспорт штамп не ставлять, щоб людина потім не мала проблем при відвідуванні арабських ­країн. Кордон батько перетинав як ­турист. Переживав, що відправлять назад, коли прикордонники почали витрясати з валізи речі. Але пропустили. У валізі мав фотоапарат, змінний одяг і взуття. Показав прикордонникам тисячу доларів готівки, ваучер із турфірми, факс із хостелу про заброньований номер.

Працює по 10 годин на добу. Штукатурить та фарбує стіни, кладе плитку, облицьовує каміни, перекриває дахи в котеджах. Робочий тиждень починається з неділі. У п'ятницю робить півдня, у суботу відпочиває. Платять від 25 до 50 шекелів за годину (в середньому $12. — ГПУ). Оренда квартири коштує мінімум 500 доларів. Харчування на одного — 200. Житло винаймає фірма-посередник. Батько живе у двокімнатці з трьома товаришами. На роботу і з роботи їх щодня возить автобус. Мови досі добре не вивчив.

Олеся теж планує їхати на заробітки в Ізраїль.

— Квитки на літак дорогі, але за візу платити не треба. Це комфортна тепла країна зі сприятливим для здоров'я морським кліматом. Узимку там не менше 15 градусів тепла. Заробити можна, як у Європі, або й більше.

Зараз ви читаєте новину «Робочий тиждень в Ізраїлі починається з неділі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі