вівторок, 05 листопада 2019 07:45

Пропонують підвищити допомогу при народженні дитини

Уряду пропонують збільшити ­допомогу при народженні першої ­дитини до 100 тис. грн. За другу платити 200 тис., а кожну наступну — 400 тис. Спочатку батькам ­виплачувати 25% суми, решту — рівними частинами протягом трьох років. Про це йдеться в постанові Верховної Ради, якою затвердили в першому читанні проект бюджету на 2020 рік.

Зараз на всіх дітей дають однакову суму — 41,3 тис. грн. Чверть виплат — 10,3 тис. — батьки отримують одразу. І протягом трьох років — щомісяця по 860 грн.

— Підвищувати допомогу при народженні дитини треба. Це елемент соціальної політики держави. Однак варто кардинально змінити механізм нарахування. В умовах демографічної кризи недостатньо просто щомісяця давати гроші. Бо маємо побічний негативний ефект, коли в неблагополучних сім'ях дітей народжують заради грошей, — говорить фінансовий експерт Олексій Кущ, 43 роки.

Як треба змінити механізм?

— За зразок узяти досвід європейських країн. Там виплати мають цільовий характер. На дитину відкривають спеціальний рахунок. Його поповнюють раз на місяць або квартал. Батьки не можуть витрачати кошти на будь-що. Зокрема, на алкоголь чи новий телефон. Держава чітко визначає: на що сім'я може використати дитячі гроші. Наприклад, навчання, лікування, відпочинок.

Першочергові фізіологічні потреби новонароджених, як їжу й одяг, батьки мають забезпечувати самі. Завдання держави — гарантувати довгостроковий захист і розвиток дитини.

Це можливо в Україні?

— Гроші в держави є. Питання, як ефективно їх використати. Сучасні технології дозволяють розробити систему контролю. Зараз банки відстежують платежі клієнтів. Якщо це фіктивна операція, то не пропускають. За таким принципом можна встановити обмеження і для соціального рахунку. Батькам доведеться підтверджувати, на що хочуть витратити гроші. Має бути й покарання за нецільове використання державних виплат. Дитячі гроші варто давати до повноліття. Тоді матимемо дієвий соціальний ефект.

Скільки має становити допомога при народженні дитини?

— Найперше — вона має бути адресна. І не для всіх. Чи повинна держава допомагати батькам, які й так мають високі доходи? Може, краще гроші, які вони витратять на брендовий дитячий візок, віддати сім'ї, яка справді їх потребує? Тому родинам із високими, середніми та низькими заробітками треба передбачити різну допомогу. Люди із середнім достатком можуть відкладати ці гроші на навчання чи відпочинок дітей. Але для людей із низьким достатком перелік товарів і послуг, на які вони можуть витратити допомогу, варто розширювати. Загалом на дитину щомісяця треба надавати суму не меншу за прожитковий мінімум.

В уряді запланували збільшити виплати на програму "Муніципальна няня" та "Пакунок маляти". Вони ефективні?

— Це спотворений принцип соцдопомоги. Держава не має вигадувати, куди витрачати свої гроші. А повинна сформувати перелік витрат, які пов'язані з народженням дитини. Це може бути няня, оздоровлення чи пакунок маляти. І перераховувати гроші на спеціальний соціальний рахунок. А вже які витрати першочергові, а які другорядні, вирішуватимуть батьки.

Коли держава окремо виділяє кошти на формування пакунка для новонародженого чи послуги муніципальної няні, з'являються елементи корупції, штучності, несправедливості. Держава починає додумувати за батьків, що дати дитині. Не всім сім'ям потрібна няня. І вони не користуються цією послугою. Виходить — втрачають допомогу.

Чому в Україні зменшується народжуваність?

— Держава має створювати механізми довгострокової соціальної стабільності. Тобто формувати впевненість сімей у завтрашньому дні. Фінансові стимули не завжди працюють. Як правило, дітей народжують у благополучних країнах. Якщо громадяни бачать несприятливі умови життя, підсвідомо опираються. В Україні немає накопичувальної пенсійної системи, що дозволили б забезпечити себе на старість. Відсутні якісні медичні, страхові й освітні системи. Низький рівень державної підтримки молодих сімей щодо житла, доступних кредитів. Були чутки, що новий трудовий кодекс дозволить звільняти вагітних, не зберігати робоче місце за працівницею в декреті. Це додає нестабільності та впливає на народжуваність.

Зараз ви читаєте новину «Пропонують підвищити допомогу при народженні дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі