пʼятниця, 04 вересня 2015 05:45

Продають більше місцевих продуктів

— Невигідно зараз возити фрукти й овочі з інших областей, тому перейшов на місцеві. Доставка стала дорогою. Ще минулого літа все подорожчало на 10–15 гривень. ­Через це впали продажі. Було таке, що у вихідний день продавали по 7–8 кілограмів. Хоча раніше розбирали по 30–35, — розповідає черкащанин Олександр Бублик, 38 років. Торгує на базарі вісім років.

— Виноград з Одеської області продаю від 35 гривень. Місцевий — від 18. Замовляю його у селі Чапаївка, — продовжує підприємець. — Персики купую в Деньгах, помідори — у Червоній Слободі. Найдалі їжджу за 20 кілометрів. За осінь-зиму через знайомих напитав десяток людей, які вирощують фрукти й овочі. Тепер постачають мені продукцію. Виноград Аркадія та Лора нічим не гірший за кримський. Такий же солодкий і великий. А коштує з моїм наваром 25 гривень за кіло. Ці сорти виведені спеціально для клімату Центральної України. Раніше наші люди рідко займалися масовим вирощуванням винограду і персиків на продаж. Не було потреби. Підприємцям було вигідніше замовляти все з південних областей. Наступного літа планую продавати черкаські кавуни. Років 17 тому в Чорнобаївському районі корейці засадили кілька гектарів спеціальним сортом. Кавуни смугасті й солодкі, як херсонські. По 7–8 кілограмів. Корейці вже кинули своє господарство. А ось дрібні фермери цей сорт і досі вирощують. У нас на базарі є кілька точок, де такими кавунами торгують. ­Багато покупців навіть не здогадуються, що то — місцеві.

Цього року в більшості областей стали торгувати місцевими продуктами, помітили в Асоціації фермерів і приватних землевласників України.

— Після подорожчання долара та пального стало вигідніше розбудовувати систему доставок всередині областей, — говорить 49-річний Іван Якуб, ­віце-президент асоціації. — І це літо показало, місцеві фермери можуть вирощувати якісну продукцію. Посприяла також зміна клімату. За останні 20 років в Україні стало спекотніше на 3–4 градуси. Якщо місцевих продуктів і далі більшатиме на базарах, то знизяться ціни. Також побільшає робочих місць у регіонах — у сільському господарстві, торгівлі, постачанні.

Зараз ви читаєте новину «Продають більше місцевих продуктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі