середа, 13 червня 2007 16:27

Породистий рисак коштує 80 тисяч гривень

Автор: фото: Ольга БАРТИШ-КОЛОМАК
  Юрій Дуля оглядає коня у стайні клубу ”Вікторія”
Юрій Дуля оглядає коня у стайні клубу ”Вікторія”

У кінно-спортивному клубі "Вікторія", що працює при львівському іподромі на вул. Стрийській, можна купити коня.

— Ненавченого жеребця продають за пару тисяч гривень, — розповідає тренер іподрому Микола Ардан, 65 років. — Можете взяти за ті ж гроші стару кобилу. Їздитимете собі потихеньку біля дому.

Ми в одній зі стаєнь. Зараз тут тихо: коні відпочивають.

— За цю верблюдицю більше трьох тисяч ніхто не дасть, — показує невисоку гніду кобилу. — Занадто животата. Та й відпрацювала вже своє. Кобил виставляють на перегони чотири роки. А цього жеребця з білою гривою хотіли купити за 6 тисяч.

За рудого коня Городка пропонували 15 тис. Власники не захотіли продавати, бо добре скаче, пояснює конюший. Українських коней купують за кордон. За чистокровних коней-рекордсменів платять десятки тисяч доларів.

— Торік приїздив один поляк. Тримає у Варшаві власний манеж і стайню. Купив у нас чотирьох коней по 25 тисяч гривень. Потім розказав, що одного залишив собі, а решту в Арабські Емірати відправив. За ту ж ціну. З коней прибутки невеликі. Просто кінний спорт вважають елітним, модним.

Кінь за місяць з"їдає 250 кілограмів вівса

У клубі "Вікторія" усі коні — чиясь власність. Усього тут доглядають і тренують 30 коней. Незабаром розширятимуть стайню. Охочих поставити своїх коней багато, а місць нема.

— За утримання коня наш клуб бере від 750 гривень, — розповідає тренер "Вікторії" Юрій Дуля, 42 роки. — Кожен кінь має окреме стійло. Його вигулюють і вичісують. Годують вівсом, сіном та висівками. Місячна норма вітамінів коштує більше 700 гривень. За підготовку до змагань тренер бере 250 гривень на місяць.

Найбільше коштів у клубі витрачають на корм. Овес торік купували у селян по 450 грн/т, а тепер — утричі дорожче. Один кінь за місяць з"їдає 250 кг вівса. Сіно купують по 300 грн за тонну, висівки — по 800. Щоб окупити витрати, спортсмени часто дають приватні уроки їзди верхи. 45 хв. на коні коштують 50 грн.

— Початківців на більше не вистачає, — пояснює Юрій. — Швидко втомлюються. Для уроків вибираємо спокійніших та старших коней. Хтось просто хоче навчитись їздити верхи, інші готуються до перегонів, — каже Микола Ардан. — Інколи приводять дітей із хворим хребтом. Верхова їзда — це хороший масаж.

Породисті арабські рисаки коштують у "Вікторії" до 80 тис. грн. Непородистих сільських коней продають на вагу — 5 грн за кг.

Зараз ви читаєте новину «Породистий рисак коштує 80 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі