пʼятниця, 20 січня 2006 19:04

Попит на барменів тільки зростатиме

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Бар-менеджер Олексій Отрашевський готує фірмовий коктейль за стійкою у ”Докер-пабі” на Хрещатику
Бар-менеджер Олексій Отрашевський готує фірмовий коктейль за стійкою у ”Докер-пабі” на Хрещатику

Професія бармена входить цієї зими до списку найпопулярніших. Одні вважають, що цей попит пов"язаний із розвитком турбізнесу та відкриттям нових готелів, барів. Інші кажуть, що власникам закладів стає дедалі складніше продавати алкоголь, і ефективно це можуть робити тільки класні спеціалісти-бармени.

Тільки-но бармен "Докер-пабу" на Хрещатику Олексій Отрашевський, 32 роки, бере до рук шейкер, погляди відвідувачів одразу ж зупиняються на ньому. Присутні чекають шоу. Сергій жонглює пляшкою з вином, шейкером та склянкою, при цьому кількість склянок на стійці з готовими коктейлями збільшується. Готово! Бурхливі оплески.

Люди, яким усе легко дається,  в барменах не затримуються

Олексій працює десять років, а флейринг — уміння жонглювати пляшками, склянками та іншим барменським реманентом, засвоїв шість років тому, коли працював у "Арізона-барбекю". Володіння флейрингом вважається вершиною барменівського мистецтва. Олексій обіймає посаду бар-менеджера.

— Раніше бармени заробляли "лівими" способами, по суті нечесними, — розповідає Олексій. — Зараз господарі закладів охоче платять за майстерність та професіоналізм.

Скільки заробляє, Олексій не сказав, лише зазначив, що гроші дуже непогані. Загалом по Києву тільки новачки йдуть працювати за $200. Віртуози заробляють від $800.

— За три роки цілком реально освоїти цю професію, — продовжує Олексій. — Тим більше в Києві діє Школа сучасного мистецтва бармена "Планета Z" (в якій вчився і Отрашевський. — "ГПУ"). — Удосконалюватися та підтримувати форму барменові потрібно все життя. Щоб пляшки з рук не випадали, — сміється Олексій.

Можна піти на курси. Термін навчання по Києву — від двох тижнів до місяця. У процесі навчання розповідають історію напоїв, вчать техніки приготування коктейлів. Вартість навчання — від $100. Або вчитися на робочому місці безкоштовно.

— Попит на професію буде зростати щороку, — переконаний співрозмовник. — Відкриваються нові заклади і "реанімуються" старі, в яких персонал або змінюють, або перевчають на "європейські стандарти". Бо деякі працівники відомих барів досі не знають, що таке "барна станція".

Перегнувшись через стійку, я побачив "підприлавок", як казали колись. Весь у сяйві криги та кришталю з набором необхідних барменові речей: блендерів, міксерів та насадок. Оце і є "барна станція".

Бармени-віртуози заробляють від $800

Метри барного мистецтва, такі як президент асоціації барменів України Сергій Кодацький, 41 рік, згодом починають вчити "молодь" та організовувати справжні барменські вистави.

— Сам я пропрацював за стійкою багато років, — розповідає Сергій. — Потім почав брати участь у конкурсах та влаштовувати шоу. Робота на сцені відрізняється від роботи з відвідувачами. Потрібно володіти пластикою, мати артистичні навички, шарм. Під час виступу бармен у центрі уваги, тому кожен його рух має бути красивим і впевненим.

Сергій розповідає, що не все виходить одразу. Результатів досягають лише наполегливі учні. Необхідно постійно дізнаватися нові рецепти коктейлів і  експериментувати самому.

— Ті люди, яким усе легко дається, не затримуються в професії, — каже Сергій.

Поради для початківців

Бармен Олексій Отрашевський дав кілька порад людям, які хочуть стати професіоналами.

Бармен — обличчя закладу. До роботи треба ставитися відповідально.

Спілкування — найважливіший аспект роботи, тому дуже важливо відчувати співрозмовника, дізнаватися під час розмови смаки людини: що подобається — солоне чи солодке, чи вживав відвідувач сьогодні алкоголь, скільки "прийняв на душу".

Лікарський принцип "Не зашкодь!" має виконуватися барменами так само ретельно.

Треба усвідомлювати, що ти приносиш прибуток закладу.

Обслуговувати швидко і смачно.

Бажаю дарувати людям радість, любити професію, прагнути більшого і вести здоровий спосіб життя.


Щаблі кар"єрного росту бармена

1. Помічник бармена

2. Бармен

3. Тренер барменів

4. Менеджер закладу

5. Співвласник закладу

Зараз ви читаєте новину «Попит на барменів тільки зростатиме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі