вівторок, 19 листопада 2019 06:20

Половина новобудов в Україні — ризикові

Автор: facebook.com
  Віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал: ”Треба провести аудит усіх проблем- них будівництв в Україні”
Віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал: ”Треба провести аудит усіх проблем- них будівництв в Україні”

В Україні половина багатоповерхівок, що зводять — ризикові. Йдеться про понад 550 будівництв. Найбільше проблемних в Одесі та Києві. Найменше — в Харкові та Дніпрі, ­свідчать результати дослідження Українського клубу нерухомості.

Понад 27% об'єктів по Україні зводять без дозволу на будівельні роботи, 34% — без ліцензій на здійснення будівельної діяльності, 33% будують на землях без цільового призначення. 24% забудовників мають податковий борг, 13% суб'єктів господарювання перебувають на стадії виконавчих проваджень.

Щоб зменшити кількість довгобудів, депутати пропонують заборонити продаж квартир до завершення реєстрації у спеціальному реєстрі. Хочуть створити умови, коли забудовнику буде невигідно працювати без документів. Також спростити процедуру банкрутства забудовника, щоб вкладники за свій рахунок могли добудовувати будинок. Відповідний законопроект у Верховній Раді представлять у січні 2020-го.

— Про зміни в законодавстві говорять із 2016-го. Підтримую цей законопроект. Нехай забудовник будує, але не продає житло, доки не покаже документи про прозоре будівництво. Це завадить корупційним схемам чиновників, — говорить 49-річний Анатолій Топал, віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю.

Чому в Україні будівництво ризи­кове?

— Існують три види ризикового будівництва. Перший — за технологіями. Це багатоповерхівки, які будують у небезпечних зонах із неякісних матеріалів, не за стандартами та з відхиленнями від проектів. Другий — за документами. Щоб зібрати повний пакет дозволів на будівництво, треба кілька років, дві валізи грошей і чотири вагони нервів. Забудовники зводять житло й паралельно готують документи. Третій вид ризикового будівництва — за фінансуванням. Житло зводять за рахунок грошей інвесторів. Водночас людина, яка вкладає гроші в будівництво, фактично не купує квартиру, а робить бізнес разом із забудовником. Вона отримує тільки право вимоги на житло. Найменш ризикове будівництво, коли забудовник має як мінімум половину коштів на будівництво і на якомусь етапі підключає відділ продажів.

Одна з найбезпечніших схем вкладання коштів, коли забудовник веде продажі з Фондом фінансування будівництва. Людям, як у випадку з депозитами, гарантують повернути частину вкладів. Умови співпраці з Фондом невигідні. Наприклад, вона збільшує вартість квадратного метра.

Що треба змінити?

— У деяких країнах держава вилучає будівництво без будь-якої компенсації, якщо забудовник більш як півроку не виконує своїх зобов'язань. Тоді добудовує і виставляє йому рахунок. Забудовник або платить, або — в'язниця. Є випадки, коли дозволи на будівництво дають за певних умов. Наприклад, пакет документів, присвоєну адресу та запис у публічному реєстрі можна отримати прозоро і швидко, якщо побудувати дитсадок або школу. Це можна запровадити в Україні.

Що робити з довгобудами, які вже існують?

— Треба провести аудит усіх проблемних будівництв в Україні. Якщо це будівництво не має необхідних документів-дозволів, це одна історія. Якщо будинки зводять у небезпечних зонах — інша. Якщо ризик документальний чи фінансовий, то треба змінювати законодавство. Зокрема, дозволити людям добудовувати житло за свій рахунок і розпоряджатися ним. Сьогодні це не можливо. У Києві був випадок, коли інвестори скооперувалися, знайшли забудовника, добудували багатоповерхівку та запустили комунальні комунікації за власні кошти. Але влада забрала будівництво, бо немає всіх документів.

Які квартири в новобудовах купують українці?

— На етапі фундаменту люди вкладають на 20–30 відсотків менше реальної вартості квартири. У середньому однокімнатну квартиру на етапі будівництва можливо купити за $18–20 тисяч. Сьогодні на ринку нерухомості роблять істеричні покупки. Часом підписують не дуже логічні угоди, бо не знають, чого чекати далі. Квартири переважно купують, щоб здавати в оренду. Це житло в сегментах економплюс і комфорт. Платять більше за комплекси зі своєю інфраструктурою, плануванням території, наявністю спортивних і дитячих майданчиків, парку, фонтанів, закритої території та дворів без машин. У таких комплексах однаковий склад проживаючих. Переважно люди віком 28–40 років, багато дітей. Такі об'єкти дорожчатимуть.

Зараз ви читаєте новину «Половина новобудов в Україні — ризикові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі