пʼятниця, 07 травня 2010 02:41

Пляшка горілки коштуватиме 28 гривень

Кабмін планує збільшити акциз на алкоголь і тютюнові вироби. Так хочуть наповнити Держбюджет і захистити легальних виробників від фальсифікату, пояснює прем"єр-міністр  Микола Азаров. Зі збільшених акцизів планують отримати 5 млрд грн.

Поки що акциз на 1 л 100%-ного спирту становить 34 грн. Із червня він зросте на 5,4 грн. Відтак подорожчають і напої.

Акциз на пляшку пива 0,5 л становитиме 0,74 грн. На марочні вина зросте більше як уп"ятеро, до 2,9 грн.

— Кабмін заганяє виробників у глухий кут. Вони або в тінь ідуть, або банкрутують, — каже керівник асоціації "Укргорілка" Іван Жолнер, 49 років. — Уже зараз 50 відсотків  алкоголю виробляють неофіційно. До кінця року акциз можуть збільшити до 80 гривень за літр. У Верховній Раді вже зареєстровані два законопроекти.

Якщо акциз піднімуть до такого рівня, у крамницях пляшка найдешевшої горілки коштуватиме 28 грн, підраховує Іван Жолнер. Замість неї купуватимуть фальсифікат. Такий алкоголь можна придбати через Інтернет. Приміром, на сайті www.slando.com.ua, www.freemarket.kiev.ua пляшку пропонують по 6 грн. Покупцям 500 ящиків горілки дають знижку — 1 грн на пляшці.

Киянин 47-річний Василь тримає крамницю поблизу метро Харківська. Просить не писати прізвища і точної адреси.

— Торгую алкоголем більш як два роки. Усе легально. Плачу ліцензію 50 тисяч гривень на рік. Якщо торгувати тільки легальним товаром, бізнес можна згортати. Бо горілку за 18 гривень у мене рідко купують. Кругом метро повно точок із "палевом". Собівартість однієї пляшки "паленої" горілки — у межах 4 гривень. Київські генделики продають її по десятці.

Дешеву горілку йому постачають із підпільних цехів у Житомирській і Черкаській областях.  Там же друкують фальшиві акцизні марки, по 5 коп. за штуку. Справжні, з голограмами можна придбати по 10.

— Тепер найбільший наплив "паленки" із Донецької області, — каже Василь.



13


СТІЛЬКИ літрів алкоголю в перерахунку на чистий спирт щороку випиває один українець.

Такі дані оприлюднила маркетингова агенція "Бізнес Аналітика", спираючись на власні дослідження. Україна посідає третє місце у світі за споживанням горілки. Перші — росіяни та американці.

Скорочують випуск коньяку

2008 року в Україні продали 610,9 млн л лікеро-горілчаних напоїв. Торік — на 60 млн л менше.

На початку 2010-го оголосила про банкрутство компанія "Союз-віктан". Інші скорочують  виробництво.

Торік Одеський коньячний завод зменшив випуск коньяку на 21%. Фірма "Таврія" з Херсонської області виробила 5,18 млн л, на 15% менше ніж 2008-го. Таке ж скорочення на заводі "Коктебель" у Криму.

Зараз ви читаєте новину «Пляшка горілки коштуватиме 28 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі