понеділок, 05 жовтня 2009 18:09

Підвищувати ціни на газ не можна

Прем"єр-міністр рекомендує Національній комісії з питань регулювання електроенергетики (НКРЕ) не підвищувати тарифи на газ для підприємств теплокомуненерго.

У понеділок, 5 жовтня, під час селекторної наради з питання підготовки теплокомуненерго до зимового періоду вона сказала: середній рівень оплати населення за послуги теплопостачання складає 98,7%. У підприємств теплокомуненерго ситуація гірша: 55%, заборгованість перед "Нафтогазом" досягла майже 3,5 млрд грн. Причому гірше за все справи йдуть у тих областях, які традиційно відносять до сфери впливу Партії регіонів. Так, на Луганщині та на Кіровоградщині рівень оплати не перевищує 31%.

Прем"єр-міністр вважає, що підвищення цін не вирішить цю проблему, а тільки перекладе її на плечі пересічних українців. Вона сказала губернаторам:

— Я розумію всю ситуацію з кризою. Я розумію всю політичну ситуацію підготовки до президентських виборів. Я розумію всю екстраординарну ситуацію, коли місцеві органи самоврядування готуються до своїх виборів. І я знаю, що та ситуація, яка сьогодні є по розрахунках за газ, — навіть по тих тарифах на газ для теплокомуненерго, які ми зараз маємо, і з таким рівнем розрахунків — я розумію, що якщо далі підвищувати ціни, це тільки підвищуватиме розрив (між споживанням і платежами. — "ГПУ") і ставитиме місцеві бюджети в неможливу ситуацію.

Тому голова уряду рекомендувала НКРЕ зберегти взимку колишні тарифи на газ для теплокомуненерго.

Раніше прем"єр-міністр гарантувала, що ціни на газ для населення теж залишаться незмінними. Хоча президент наполегливо вимагав від уряду до 15 жовтня ухвалити рішення про збільшення тарифів.

Минулого тижня Віктор Ющенко обнародував лист, адресований уряду. У ньому він вимагав вирішити фінансові проблеми, пов"язані зі споживанням газу.

— Країна опинилася на найгіршому за останні роки рівні підготовки до зими, — вважає президент. На його думку, вирішити проблему слід у тому числі й за рахунок збільшення ціни на газ і на послуги ЖКГ. Ще влітку він заявив:

— Той тариф, який сьогодні є, не покриває собівартість більш ніж на 60 відсотків. Звертаючись до народу, глава держави закликав із розумінням поставитися до зростання цін і своєчасно оплачувати рахунки.

Конкуренти Тимошенко на президентських виборах зацікавлені в погіршенні економічної ситуації в країні

Тим часом чиновники в уряді та в компанії "Нафтогаз України" вважають, що населення є найдисциплінованішим платником. Підвищення тарифів призведе до того, що більшість українців не зможуть розраховуватися за спожитий газ і послуги ЖКГ.

Представники уряду не згодні з думкою президента, що країна погано підготувалася до зими. Вони відзначають, що в цьому, кризовому році, в Україні створений рекордний за всі роки незалежності запас газу в сховищах — близько 26 млрд куб. м.

— Ми створили цей запас без залучення іноземних кредитів, — підкреслила нещодавно Юлія Тимошенко і додала, що запас дозволить пережити зиму без криз.

Учора, спілкуючись із губернаторами, прем"єр сказала:

— Я хочу, щоб ми з вами стали партнерами. Якщо ми йдемо вам назустріч (не підвищуючи ціну на газ. — "ГПУ"), якщо ми даємо вам можливість перебувати в балансі, то і ви як могутні керівники, будь ласка, зробіть хоч одну практичну справу для України — забезпечте розрахунки за газ підприємствами теплокомуненерго з "Нафтогазом". І тоді я дійсно повірю, що в Партії регіонів є хоч кілька антикризових менеджерів, і кілька справжніх господарників.

Чимало політологів сумніваються, що губернатори самостійні в цьому питанні. Адже конкуренти Юлії Тимошенко на президентських виборах зацікавлені в погіршенні економічної ситуації в країні та в зниженні рівня життя людей.

— Реальних кандидатів залишилося двоє — яскрава, активна, діяльна Тимошенко і сірий, безініціативний Янукович, — говорить Віктор Небоженко, керівник соціологічної служби "Український барометр". Його колега директор аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов допускає, що в другому турі виборів Віктор Ющенко підтримає Віктора Януковича. Певно, Юлія Тимошенко враховує такий сценарій і спробує зробити все, щоб він не погіршив життя пересічних українців.

Зараз ви читаєте новину «Підвищувати ціни на газ не можна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі