пʼятниця, 02 вересня 2011 06:00

Переказ із картки на картку приходить за хвилину

Валерій Плахотнюк зі столичного житломасиву Теремки третій рік не купує карток та ваучерів для поповнення мобільного.

— Картки незручні, — пояснює Валерій Плахотнюк, 29 років. — Знайди "точку" де купити, зітри код, введи в телефон. Потім чекай поки гроші впадуть на рахунок. Карточка "Київстару" коштує не менш як 40 гривень. Продавці беруть зверху ще 1–2 гривні. Зайві витрати. Я за місяць виговорюю максимум 10 гривень. Більше мені дзвонять.

Сергій поповнює рахунок у банкоматі. Вводить картку, обирає функцію поповнення телефону. Вводить свій номер та суму.

— У мене такий тариф, що за гривню можу говорити майже 7 годин на день. Ото я й переводжу одну гривню. Банкомат, на відміну від вуличних терміналів та продавців карток, не бере плату за послуги. Так що виходить економія. А головне — рахунок поповнюється моментально. У банкоматі я зареєстрував свій номер. Якщо гроші кінчаться десь серед поля, поповнюю рахунок через СМС. Посилаю повідомлення із сумою поповнення. Це мене друг навчив. У нього теж кредитка "Приватбанку". Саша замовляє електроніку, компакт-диски в інтернет-магазинах інших міст. Там дешевше. Оплачує теж через банкомат. Переказує гроші з картки на картку. Справа займає одну хвилину. Гроші одразу можна зняти в іншому місті. Плата в рази менша, ніж за поштовий переказ. А головне — це набагато швидше.

Окрім зняття готівки та перевірки рахунку картки, в банкоматах можна проводити понад 10 фінансових операцій. Наприклад, оплачувати рахунки за звичайний телефон, квартплату, штрафи ДАІ. На відміну від звичайних платежів у відділенні банку, комісію за послуги банкомати зазвичай не стягують.

— Банкам теж вигідно, щоб клієнти проводили платежі через банкомати. Не треба витрачатись на додаткову зарплату персоналу. Тому постійно розширюють перелік функцій банкоматів, — коментує 25-річний Олександр Сєдих, із компанії "Простобанк консалтинг". — Додаткові сервіси банкоматів активно почали розвиватися під час кризи. Найкраще розвинені додаткові сервіси у банкоматах "Приватбанку". Інші банки поки що відстають. Років за два-три більшість платежів можна буде робити саме через вуличні термінали, не заходячи в банк.

6552

гривень банківських заощаджень у середньому припадає на кожного громадянина України.

302

мільярдів гривень лежать на банківських рахунках українців. Такі дані Національного банку. Половину заощаджень тримають в іноземних валютах. Від початку року обсяг коштів зріс на 27 млрд грн.

 

Які операції виконує банкомат:

— оплата кредиту;

— внесення коштів на депозит;

— поповнення рахунку мобільного телефону;

— оплата стаціонарного телефону, комунальних послуг, інтернету;

— оплата товарів фірм мережевого маркетингу;

— оплата штрафів ДАІ;

— покупка бензину;

— грошові перекази на іншу картку чи банківський рахунок по Україні та за кордон;

— відкриття нового рахунку в банку;

— перевірка балансу на картці;

— видача готівки;

— виписка за рахунком;

 

Зараз ви читаєте новину «Переказ із картки на картку приходить за хвилину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі