вівторок, 24 липня 2018 06:50

"Обов'язково має бути годинник і червона помада"

Автор: Фото надане Роксоланою Бережанською
  Львів’янка Роксолана Бережанська працює в Еміратських авіалініях. Роботодавець оплачує стюардесам житло, транспорт, комунальні послуги
Львів’янка Роксолана Бережанська працює в Еміратських авіалініях. Роботодавець оплачує стюардесам житло, транспорт, комунальні послуги

— Щоб стати стюардесою, спеціалізованої освіти й досвіду роботи не потрібно, — розповідає 26-річна Роксолана Бережанська зі Львова. Чотири роки працює в Еміратських авіалініях.

— Я надіслала заявку на офіційний сайт авіакомпанії. Запросили на інтерв'ю в Молдову. Тривало три дні. Складалося з чотирьох етапів — попередній відбір, робота в групі, тест із англійської мови й фінальна співбесіда. Щоразу відсіювали якусь кількість претендентів. Коли пройшла випробування, підписали контракт на три роки.

Авіакомпанія надіслала квиток до Дубая в Об'єднаних Арабських Еміратах. Там головний офіс. Була середина літа, коли температура вдень сягає плюс 50. Ще п'ятниця й Рамадан. П'ятниця в Еміратах — як неділя в Україні. А Рамадан — святий місяць, під час якого мусульмани тримають піст до заходу сонця. Заборонено їсти, пити й курити в публічних місцях. Офіси працюють за скороченим графіком. Тому в день прильоту не могла поміняти гроші, скористатися метро — все закрито. Добре, що мене зустрів водій. Відвіз у орендовану роботодавцем квартиру. Там живуть двоє-троє працівників. У кожного окрема кімната й ванна.

— Перш ніж допустили до польотів, два місяці проходила інтенсивне навчання в авіаційному коледжі, — говорить Роксолана Бережанська.

— Розповідали про системи літаків, як боротися з вогнем, евакуйовувати пасажирів, надавати першу медичну допомогу й приймати пологи. Також були заняття з сервісу — як правильно носити уніформу, робити зачіску й макіяж.

У стюардеси обов'язково має бути годинник і червона помада. Заборонено мати брекети на зубах, накладні вії, тату на видних місцях. Колір волосся повинен відповідати етнічній приналежності. Темношкіра дівчина не може бути білявкою. Волосся збирають у пучок, на нього одягають сіточку. Можна носити сережки, але лише з маленьким камінням або перлинами. Чоловікам не дозволяють мати бороду, довге волосся.

Перші два рейси були навчальними. На них дозволяють сидіти в кабіні пілота під час зльоту й посадки. За 12 годин до вильоту не можна вживати алкоголь. Інакше звільнять. Перед рейсом вибірково тестують на наявність в організмі спиртного, наркотичних речовин. Робочий день починається за дві години до відправлення рейсу. Спочатку йдемо на брифінг у штаб-квартиру. Працівникам розповідають про рейс, пасажирів. Перевіряють документи — паспорт, візи, льотні ліцензії. Запізнення на одну хвилину вважається прогулом.

Перед рейсом стюардеси повинні дотримуватися тих самих вимог, що й пасажири. Разом проходимо через сканер. За годину до вильоту йдемо в літак. Перевіряємо салон, готуємося зустрічати пасажирів на борту. Я працюю у бізнес-класі. Маю привітати кожного пасажира по імені, запропонувати шампанське або фреш, меню на рейс. Стюардеса економ-класу лише вітає пасажира, пропонує меню. Також роздає іграшки дітям.

— На місяць літаю 16–18 разів. Найкоротший рейс триває 40 хвилин. Найдовший — 17 годин, — про­довжує стюардеса.

— Є правила, які регулюють відпочинок між рейсами. Перед довгим — ­14–17 годин у повітрі, обов'язково дають два вихідних до та після польоту. Маю 30 днів оплачуваної відпустки на рік. Ще компенсують 15 днів лікарняного. Відвідала вже 70 країн світу. Постійна зміна часових поясів і температурних зон б'є по здоров'ю. Робота втомлює.

Заробітна плата складається зі ставки й кількості годин, що провели в повітрі. Розмір виплат залежить від стажу, класу польоту. Також маю відсоток від продажу товарів на борту літака.

Роботодавець повністю покриває стюардесам витрати на житло, транспорт, комунальні послуги. Коли зупиняємося в інших країнах, оплачують номер у хорошому готелі. Платять добові в валюті країни. Раз на півтора року замінюють уніформу на нову. Туфлі — раз на рік. Раз у чотири роки — робочі валізи. Хімчистка уніформи безкоштовна.

Робота навчила не дивуватися нічому й нікому. Одного разу пасажирка попросила передати капітану, щоб вимкнув двигун. Бо сильно гуде. Пасажир першого класу заявив, що стюардеса подала йому прострочене червоне вино. На пляшці було написано 1996 рік.

Зараз ви читаєте новину «"Обов'язково має бути годинник і червона помада"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі