четвер, 11 лютого 2021 00:55

Нести гроші у банк стало невигідно

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

У лютому знизилися відсотки за гривневими депозитами. Банки пропонують ставки 4–8% на рік.

— Головне, щоб економіка працювала, відкривалися підприємства. Якщо цього не відбувається, кредити стають непотрібними. І депозити також. Банкам немає сенсу залучати кошти від населення, бо вони нікуди не можуть їх вкласти, — розповідає фінансовий аналітик 40-річний Олексій Лупоносов. — Реальні доходи населення в Україні багато років падають. Зар­плати збільшуються, але за ці гроші можна купити набагато менше товарів, ніж раніше. Відсотки по депозитах уже не перекривають інфляції. Плюс податок на вклади зменшує прибуток. Тому на сьогодні депозити стали невигідні. Але значного відтоку грошей із банківської системи не буде, незважаючи на низькі відсотки. Частина українців має тіньові прибутки, отримують зарплату "в конверті". Щоб робити дорогі покупки, зокрема, авто і квартири, треба мати підтверджені доходи. Вони такими стають, якщо людина виймає гроші з-під матраца і кладе їх на депозит у банк.

— Будь-яка економіка спирається на схильність населення вкладати гроші. Кошти надходять в економіку у вигляді довгих грошей, які є двигуном економічного розвитку, — каже фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ.

— В Україні немає надійних інструментів для збереження заощаджень. Валютні депозити перетворилися в безпроцентне зберігання грошей у банку. Вони нічого не приносять своєму власнику, крім курсової різниці. Ставки по гривневих можуть коливатися в діапазоні плюс-мінус 15 відсотків. Тобто людина може як заробити гроші, так і втратити. Тому виходить, що для отримання пасивних доходів найкращим варіантом залишається придбання нерухомості. Як наслідок — ціни на житло поступово зростають.

Раніше відсотки за депозитами в Україні були значно вищі, ніж у Європі. Бо ризики вкладати в нашу економіку перевищували європейські. Зараз є очікування, що економічна ситуація буде досить непевна. Інвестиційна активність заморожена. Банкам немає куди вкладати гроші, крім державних облігацій Міністерства фінансів і депозитних сертифікатів Нац­банку. Декілька років тому на облігаціях банки заробляли 20 відсотків, а на депозитних сертифікатах — 16. Зараз — 11 і 5 процентів відповідно. Кредитів фінустанови видають мало. Тому немає потреби в дорогих депозитах, ставки пішли вниз.

Гривневі депозити можуть подорожчати на короткий термін. Наприклад, торік інфляція становили 2,7 відсотка, цьогоріч прогнозують 8. Можливо, депозити під впливом інфляції вийдуть на рівень 10–12 відсотків річних. Якщо це станеться, то триватиме недовго.

Зараз ви читаєте новину «Нести гроші у банк стало невигідно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі