четвер, 15 липня 2021 10:55

"Найбільше бідних зафіксували в 2000–2002 роках"

— Кількість бідних в Україні визначають за прожитковим мінімумом. За офіційною статистикою зараз таких — 1,6 відсотка населення. Це небагато. Треба враховувати, що в Україні дуже багато людей отримують зарплату в конвертах. Ще є ті, хто працює за кордоном. Мають щомісяця тисячу євро, але не декларують свої заробітки. Тому офіційним цифрам не варто довіряти, — каже економіст Олександр Охріменко, 56 років.

8,8 млн українців торік отримували дохід менше 3847 грн на місяць, за даними Держстату. Середня зарплата зараз становить 13 499 грн, мінімальна — 6 тис. грн. Прожитковий мінімум для працездатних осіб із липня дорівнює — 2379, для непрацездатних — 1854 грн.

— Найбільше бідних зафіксували в 2000–2002 роках, — продовжує Охріменко. — Це виключно математично. Бо поміняли показник прожиткового мінімуму і в результаті з'явилося більше бідних. Ця статистика не відповідає дійсності. Такі дослідження можуть бути реальними, якщо в Україні всі платитимуть податки й отримуватимуть білі зарплати. Українці також ніколи правдиво не говорять про свої заробітки. Дійсно, є люди, які небагато заробляють. А є ті, хто за документами безробітний. Не працюють 5–10 років, займаються неофіційно бізнесом. Мають хороші будинки, машини. Натомість за статистикою вони бідні.

Мають хороші будинки, машини

Насправді менші за фактичний прожитковий мінімум доходи у частини пенсіонерів. Найбільші заробітки — в фінансовій галузі, ІТ та держструктурах, бо там платять усе офіційно. Натомість у сфері послуг, малому й середньому бізнесі люди працюють за тисячу гривень на місяць. Це за документами. Така ж ситуація — на будівництві, в сільському господарстві. Навіть на промислових підприємствах є офіційна й неофіційна частина зарплати.

Якщо виходити з покупок, то бідних в Україні дуже мало. Наприклад, у нас на 10 тисяч населення купують 112 автівок щороку. В Європі подібна ситуація.

Зараз ви читаєте новину «"Найбільше бідних зафіксували в 2000–2002 роках"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі