У саду 68-річної Надії Сторожук із села Степанки Барського району Вінницької області ростуть 20 сливових дерев.
— Цього року сливки гарно вродили, — каже Надія Павлівна. — Я їх посушила у літній кухні в садку. Вона стоїть під шиферним навісом. Протоплюю піч. Висипаю сливи на деко, накриваю дерев'яною кришкою і запихаю в піч. Там є цегляний підмосток, щоб деко високо стояло. Топлю у печі так, щоб ледве тліло.
Сливи висихають на диму за тиждень. Надія Сторожук кожні 2-3 год. дістає їх із печі. Висушені вибирає, сирі знову ставить.
— Гарний чорнослив повинен бути однаково чорного кольору. М'якуш легко відділяється від кісточки. Як появляється місце в печі, свіжих слив підкидаю. Патиків потроху підкидаю, аби диміло. За місяць весь урожай пересушую.
Цього літа Надія Павлівна насушила 1 т чорносливу з кісточками. Заготівельникам здала по 10 грн/кг. Вони також скуповували по селах яблука та горіхи.
— У нашому селі в кожному обійсті гарні садки. Все продають, з того й живуть. Заготівельники приїжджають під самі ворота, на місці зважують і забирають товар мішками. Люди тримають горіхи й чорнослив до Нового року. Тоді скупщики дають у два рази дорожче, — говорить Надія Павлівна. — Я здала тепер, мені ці 10 тисяч гривень дуже треба. По нашій вулиці ведуть газ. Хочу й собі в хату завести.
Коментарі