пʼятниця, 26 жовтня 2012 00:00

Надія Сторожук за місяць заробила на газ

Автор: фото з сайта www.liveinternet.ru
  На ринку Привоз в Одесі чорнослив із кісточками продають 
по 28 гривень за кілограм. Без кісточки — по 40
На ринку Привоз в Одесі чорнослив із кісточками продають по 28 гривень за кілограм. Без кісточки — по 40

У саду 68-річної Надії Сторожук із села Степанки Барського району Вінницької області ростуть 20 сливових дерев.

— Цього року сливки гарно вродили, — каже Надія Павлівна. — Я їх посушила у літній кухні в садку. Вона стоїть під шиферним навісом. Протоплюю піч. Висипаю сливи на деко, накриваю дерев'яною кришкою і запихаю в піч. Там є цегляний підмосток, щоб деко високо стояло. Топлю у печі так, щоб ледве тліло.

Сливи висихають на диму за тиждень. Надія Сторожук кожні 2-3 год. дістає їх із печі. Висушені вибирає, сирі знову ставить.

— Гарний чорнослив повинен бути однаково чорного кольору. М'якуш легко відділяється від кісточки. Як появляється місце в печі, свіжих слив підкидаю. Патиків потроху підкидаю, аби диміло. За місяць весь урожай пересушую.

Цього літа Надія Павлівна насушила 1 т чорносливу з кісточками. Заготівельникам здала по 10 грн/кг. Вони також скуповували по селах яблука та горіхи.

— У нашому селі в кожному обійсті гарні садки. Все продають, з того й живуть. Заготівельники приїжджають під самі ворота, на місці зважують і забирають товар мішками. Люди тримають горіхи й чорнослив до Нового року. Тоді скупщики дають у два рази дорожче, — говорить Надія Павлівна. — Я здала тепер, мені ці 10 тисяч гривень дуже треба. По нашій вулиці ведуть газ. Хочу й собі в хату завести.

Зараз ви читаєте новину «Надія Сторожук за місяць заробила на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі