вівторок, 18 вересня 2007 17:11

На зошити треба вимагати сертифікат якості

Киянка Ганна Єрохіна, 28 років, купила вісім шкільних зошитів на 12 листків у Центральному універмазі, що на вул. Хрещатик.

Країни-виробники: Корея, Китай, Білорусь й Україна. Ціна — 1–1,5 грн. Єрохіна віднесла їх до державного центру "Укрметртестстандарт". Там перевіряють якість товарів.

— Кожен вид експертизи коштує від ста п"ятдесяти до двісті гривень. Для зошитів проводять десяток тестів, — розповідає Ганна. — Але я працюю в громадській організації "Спільнота споживачів", тому мені їх перевірили безплатно.

За тиждень киянка отримала результат: шість з восьми зошитів не відповідають стандартам якості.

— У них розпливчасто розліновані клітинки, нерівні поля, занадто білий папір, а листи погано прикріплені, — пояснює Наталія Попова, 57 років, з "Укрметртестстандарту". — Зошити з дуже білим папером сприяють розвиткові короткозорості. За держстандартами, вони мають бути кольору пряженого молока. Треба купувати зошити з одноколірними палітурками. Бо яскраві відволікають увагу.

Успішно пройшли перевірку зошити, виготовлені в Україні.

— На звороті зошита зазначають, що виробництво відповідає техстандартам, має бути штрих-код, — каже Попова. — Потрібно вимагати у продавців сертифікат якості.

Зараз ви читаєте новину «На зошити треба вимагати сертифікат якості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі