вівторок, 07 листопада 2017 00:30

На натуральній косметиці заробляють до 10 тисяч гривень

— Натуральну косметику почала робити 2014 року. Через війну на Донбасі довелося виїхати з Горлівки. Шукала, чим зайнятися на новому місці. Подала бізнес-план до благодійної організації "Карітас Україна". Виграла грант за програмою самозайнятості, — каже 44-річна Ольга Слабінська з Ізюма Харківської області.

Має освіту хіміка-органіка та фармацевта. До окупації Донбасу працювала адміністративним менеджером.

— Хімією завжди цікавилася. Після переїзду купила пробний набір миловара. Робила мило для себе. Витратила майже 3 тисячі гривень на інгредієнти. 2015-го отримала грант. Відремонтувала кімнату під майстерню. Придбала електропіч, ємності, ваги, олії, луги, ефірні компоненти. "Карітас" допомогла створити сайт, — продовжує Ольга Анатоліївна. — Виготовляю мило, шампуні, засоби для очищення шкіри й чоловічу косметику. Натуральні засоби не можуть бути дешеві. 60 грамів найпростішого мила продаю за 45 гривень. Найдорожче медове — по 90 гривень. Від 15 гривень беру за гідрофільні плитки — їх використовують як твердий крем для обличчя. Не боюся працювати з незвичними інгредієнтами. Додаю в косметику козяче молоко, перепелині яйця, норковий або ведмежий жир, бурштинову пудру, сіль "бішофіт", сік гарбуза, обліпихи, фруктів.

Більшість виробів не містять консервантів, їх треба використати впродовж місяця. А деякі — тримати в холодильнику. Тому вдома зберігаю мінімальний запас продукції. Розвивати торгівлю важко. Хотіла б виставляти косметику в профільних магазинах. Проте не впевнена, що там її правильно зберігатимуть. Зараз продаю переважно через інтернет і "сарафанне радіо". Влітку починається затишшя, бо покупці йдуть у відпустки. В інший час за місяць заробляю 5–10 тисяч гривень.

Одна жінка виходила заміж в австралійському Сіднеї. Замовила гостям на подарунок 2 тисячі гідрофільних плиток. Купували мою косметику на сувеніри в США. Чоловіки замовляють засоби для догляду за бородою — віск, бальзам, олію. Хочуть, щоб волосся на обличчі не стирчало в різні боки.

Клієнтка розповіла, що її чоловік випадково з'їв гідрофільну плитку. Вона виглядає, як цукерка, пахне ваніллю або шоколадом. Знайшов таку в холодильнику. Думав, солодощі. І не дивно. Бо там із "неїстівних" компонентів — тільки гідрофільний віск. Інші клієнти теж пробували ці плитки. Казали — з манго смачна, а з обліпихою гірчить.

Зараз ви читаєте новину «На натуральній косметиці заробляють до 10 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі