середа, 02 вересня 2009 18:10

На 10 відсотків упали реальні доходи за рік

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Наталя Зеленська продає фрукти біля торговельного центру ”Материк” на Дніпровській набережній у Києві. Порівняно з 2008-м її виторги зменшилися на дві третини. Ягоди кияни купують переважно для дітей
Наталя Зеленська продає фрукти біля торговельного центру ”Материк” на Дніпровській набережній у Києві. Порівняно з 2008-м її виторги зменшилися на дві третини. Ягоди кияни купують переважно для дітей

Фельдшер-лаборант міської лікарні Рівного, 46-річна Лариса Грицай отримує 900 грн. Її чоловік — на 200 грн більше. Півзарплати жінка віддає за комунальні послуги. Родина живе у трикімнатній квартирі.

— Решта йде на харчі, — каже Лариса. — Ми не розкошуємо. М"ясо купую куряче, десь на 200 гривень у місяць. Ще стільки ж іде на олію, масло та крупи. Овочі маємо свої, не купуємо. Є кілька соток городу за містом. Сир — із супермаркету "Сільпо". Там щотижня акція. За 23 гривні можна взяти кіло "Російського". На базарі дорожче.

За рік витрати на продукти зросли. Торік на 15 кіл круп я виділяла 50 гривень на місяць, а тепер — не менше ніж 80. А зарплата не збільшилася, — рахує Лариса Грицай. — Добре, що комунальні послуги не подорожчали.

Крупи вона купує на вагу в супермаркеті. Так заощаджує близько 1 грн на кг. Щодня бере буханку хліба і батон.

За рік подорожчало взуття, помітила Лариса. Пара якісних жіночих туфель коштує 400 грн. Раніше стільки коштували осінні чобітки. Купує їх лише в магазині, бо там дають гарантію. На ринку дешевше, але туфлі можуть розлізтися за місяць. Одяг — зі стокових магазинів. Лариса бере чоловікові сорочки по 20 грн. На базарі такі — від 100 грн.

Кияни м"ясо їдять на свята або в гостях

— Наша донька вже доросла, але живе з нами. Слава богу, на себе заробляє. Ми хотіли легкий ремонт у кімнатах зробити. Раніше відкладали по 300 гривень на місяць. А тепер не виходить, — каже жінка. — Торік відпочивали в Криму, в Алушті. За 10 днів витратили 1700 гривень. А цього року не поїхали.

Кияни теж менше витрачають на харчі, зазначає Наталя Зеленська, 45 років. Вона продає фрукти біля торговельного центру "Материк" на Дніпровській набережній.

— Торік купляли багато ягід. Тепер беруть лише для дітей. Люди скаржаться на зарплати. Кажуть, м"ясо їдять тільки на свята, або в гостях. У порівнянні з минулим роком моя виручка знизилася на дві третини, — каже Наталя. — Сім"я не голодує. Але від багато чого доводиться відмовлятися. Буває, не вистачає на ліки. У мене хвора підшлункова та сечовий міхур. Допомагає в"єтнамський препарат "Холівер". Торік він коштував 15 гривень. Зараз — за 30.

Щоб не економити на харчах, треба мати зарплату 3 тис. грн, переконалася доцент кафедри фізкультури Волинського університету Ірина Хиль, 49 років. Такі ставки в неї та її чоловіка.

— Аванс, зарплату платять вчасно. Проте на ці гроші не розженешся. Ми обійшлися без літнього відпочинку. Замість моря поїхали на озеро Світязь, — розповідає жінка.

За даними Держкомстату, у липні 2009-го заробітна плата в середньому була 2008 грн. У липні минулого року — 1935 грн. Проте через подорожчання реальний дохід скоротився на 10%.

Зараз ви читаєте новину «На 10 відсотків упали реальні доходи за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі