вівторок, 05 липня 2011 05:45

Мати дитини-інваліда йде на пенсію в 50 років

"Маю 30 років стажу. Виростила трьох дітей. Найменша дочка — інвалід третьої групи, з 9 місяців не чує. Я хотіла вийти на пенсію. У районній поліклініці мені відмовили в довідці для соцзабезу. Мовляв, я не оформила всіх потрібних документів, ще коли з'ясувалося про хворобу дитини.  Чи маю я право на дострокову пенсію?"

Запитує Олена Курбанова, 51 рік, із села Ольшана Ічнянського району Чернігівщини

Відповідає

Олександр Кротенко, 25 років, адвокат, радник юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс" у Києві:

— Мати інваліда дитинства, яка виховала його до 8-річного віку, має право вийти на пенсію у 50 років. Треба мати не менш як 15 років трудового стажу. Це передбачено статтею 17 закону "Про пенсійне забезпечення".

Інвалідність дитини підтверджує посвідчення дитини-інваліда, витяг з акту огляду МСЕК — медико-соціальної експертної комісії. Ці документи мають бути у справі на виплату державної соціальної допомоги дитині-інваліду. Ця справа — в районному управлінні соціального захисту населення.

Щоб оформити пенсію, ви маєте подати в районне управління Пенсійного фонду паспорт, ідентифікаційний номер, трудову книжку, довідки про стаж і зарплату. Також додайте довідку з відділу реєстрації актів цивільного стану про факт народження цієї дитини, копії документів, що підтверджують її інвалідність. Засвідчені печаткою копії соцзабез має видати на вашу письмову вимогу протягом 15 днів. Це передбачено законом "Про звернення громадян".

Виписку з акта огляду МСЕК про інвалідність дитини повинен затребувати Пенсійний фонд. Про це сказано в пункті 7 постанови правління Пенсійного фонду №22-1 від 25 листопада 2005 року.

Якщо матері дитини-інваліда відмовляють у призначенні пенсії в 50 років, треба звернутися до прокурора. Він має внести подання про усунення порушення права пенсіонерки за статтею 36-1 закону "Про прокуратуру".

Зараз ви читаєте новину «Мати дитини-інваліда йде на пенсію в 50 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі