середа, 20 червня 2007 17:40

Марта Погоріляк заробляє на полуниці

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Марта Погоріляк продає полуницю на автодорозі Мукачеве—Івано-Франківськ, що проходить через Широке. Полуницями у неї засаджена половина городу, 20 соток
Марта Погоріляк продає полуницю на автодорозі Мукачеве—Івано-Франківськ, що проходить через Широке. Полуницями у неї засаджена половина городу, 20 соток

Жителі села Широке на Закарпатті здавна вирощують ранні овочі та фрукти. Майже у кожній із 700 садиб є полуничні грядки. Першу ягоду збирають у травні.

— Землі в нас дуже мало, по 40 сотих на родину, — розказує сільський голова Іван Поштак. — Ягодами широчанці засаджують по півгороду.

Полуницю на продаж Марта Погоріляк, 56 років, вирощує з 80-х.

— За два тижні, доки сезон, ягоду збираємо п"ять разів, у середньому по 250 кіло, — каже. — Але цього року багато цвіту вимерзло. Думаємо заробити десь 3,5 тисячі гривень. У врожайні роки і 5 тисяч виходило. Перший урожай у травні ми продавали по 10 гривень за кіло. Тепер ягода по 5 гривень.

Через Широке пролягає дорога з Мукачевого на Івано-Франківськ. Уздовж неї селяни виставляють на ослінчиках відра з полуницею. За трилітрове відерце просять 15 грн. Ягоду виносять і на ринок у центрі села. Там відерце можна продати за 25 грн. До Широкого часто приїздять перекупники з Ужгорода, Львівщини, Тернопільщини та Києва.

Після закінчення сезону, в кінці червня, полуничне листя скошують. У серпні садять нову розсаду.

— Кущі родять по чотири роки, — розповідає Марта. — Потім треба обновляти. В лютому обкопуємо з чоловіком кожен рядок. З лісу приносимо сухого листя і насипаємо у міжряддя. Це щоб ягоди не бруднилися. Інакше вони лягають на землю, та й дощ обляпує.

На зароблене з полуниці Марта Погоріляк купить зерно та комбікорм, щоб вигодовувати телят і поросят.

Зараз ви читаєте новину «Марта Погоріляк заробляє на полуниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі