пʼятниця, 19 серпня 2011 07:00

Кредит готівкою оформили за годину

 

Зі свекрухою я прожила два роки. У неї двокімнатка на житломасиві Котовського в Одесі.

Ми з чоловіком хотіли заощадити на власне житло. Не витримали. Хорошу однокімнатку знайшли у висотці неподалік Аркадії. З двох балконів 15-го поверху видно море. Господиня сказала платити 2,2 тис. грн на міс. Треба дати 1 тис. грн як заставу та заплатити рієлтору.

Такої суми в нас не було. Зважилися на кредит. Я обзвонила п'ять банків. Процентні ставки усюди однакові. Зайшла в сусідній "Платинум банк". До паспорта, ідентифікаційного коду та довідки про доходи вимагають ксерокопію трудової книжки. Ще треба підписати гарантію, що ти викурюєш щодня не більше 20 цигарок. Потрібно застрахувати життя на 600 грн. Іще 200 — комісія за послуги.

Кілька банків мені відмовили.

Реклама "Дельта банку" обіцяє швидкі гроші до 10 тис. грн без довідки про доходи. Це добре, міркую. Не доведеться пояснювати бухгалтеру на роботі, для чого довідка. Заходжу у відділення на вул. Ланжеронівській. Там сидять три дівчини у білих блузках та червоних галстуках, схожих на піонерські. Підходжу до найсимпатичнішої. Дівчина пояснює умови: банк видає кредитну картку. На суму боргу нараховують 3,15% на місяць. Вносити платежі треба щомісяця, так щоб повернути борг за рік. Також щомісяця треба вносити по 100 грн за страхування життя. Помітивши моє розчарування, працівниця заспокоює:

— Придете к нам через два месяца и напишете заявление на отказ от страховки. Нам запрещают говорить клиентам о такой возможности. Но хорошим людям мы подсказываем, — стишує голос.

Починає заповнювати анкету. Питає про роботу, стаж, посаду та телефон. Далі цікавиться, де ми з чоловіком живемо, чи маємо дітей. Дізнавшись, що їх нема, схвально киває. Далі питає про витрати на харчі. Порахувавши дохід, пропонує:

— Я вам запишу зарплату три тисячі гривень. Навіщо вам кредит?

Я здогадуюся: краще не згадувати про оренду житла.

— У нас відпустка, хочемо гарно відпочити в Криму, — брешу.

Далі просить дати імена та телефони когось із родичів, друзів чи сусідів. Диктую телефон невістки. Давати номер свекрухи не зважуюся. За півгодини працівниця відправляє заявку до центрального офісу банку.

— Погуляйте надворі. За кілька хвилин вам подзвонять, — попереджає.

За 3 хв. мені телефонує київський менеджер. Починає перепитувати за анкетою.

— Підійдіть знову у відділення до вашого кредитного менеджера, — прощається.

Дівчина в "піонерському" галстуку повідомляє: заявку затвердили. Тепер треба підписати стос документів. Я розписалася 26 разів. Отримую дві пластикові картки та конверти з пін-кодами. Одна картка кредитна, інша — депозитна, говорить менеджерка і додає:

— 10 тисяч гривень упадуть на картку наступного ранку. Зможете їх зняти.

Дає графік погашення боргу. Наступного місяця маю повернути банку 1255 грн. Далі розмір платежів зменшуватиметься. Останній становитиме 964 грн. За рік доведеться переплатити банку 3,3 тис. грн. Кредит у "Дельта банку" мені оформили трохи більше як за годину.

Зараз ви читаєте новину «Кредит готівкою оформили за годину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі