четвер, 10 березня 2022 00:40

Контролюватимуть ціни на продукти та ліки

З магазинів зникли цигарки

Кабмін дозволив обласним військовим адміністраціям контролювати ціни на соціально значущі продукти харчування, ліки, пальне.

— Підприємцям не варто намагатися заробити на війні, — сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль, 46 років. — Вживаються додаткові заходи аби стабілізувати ціни на товари першої необхідності. Також важливо забезпечити постачання населенню електроенергії, тепла та води. Прийняли рішення, що 12 українських ТЕС зможуть отримувати газ від Нафтогазу по сім гривень за кубічний метр. Це дозволить їм закупити необхідні обсяги блакитного палива, аби стабільно продовжувати роботу.

Автор: FACEBOOK/IGOR SMELYANSKY
  Працівники пересувних відділень Укрпошти доставляють у села продукти, побутову хімію, ліки
Працівники пересувних відділень Укрпошти доставляють у села продукти, побутову хімію, ліки

— Тепер ранок починається з обходу магазинів. Дивлюся, що привезли з продуктів. Дзвоню сусідам. Їх у під'їзді лишилося небагато, — говорить киянин Геннадій Красіков, 65 років. Стоїть у черзі до кіоску, де продають цигарки. — Це тепер страшний дефіцит. У магазинах усі порозбирали — і дорогі, і дешеві. Нових поставок немає. Кажуть, що раніше частину цигарок з Росії везли. Цей кіоск має запаси, бо не працював у перші дні війни. Куплю пару блоків, довго без цигарок я не витримаю. М'яса хочеться. Шукав курятину, ніде немає. В м'ясному магазині лишилися перепілки по 340 гривень кілограм. І яйця по 68 за десяток. На пенсію не надто розгонишся. Продають голубці заморожені по 200 гривень. Вчора біля будинку машина торгувала ковбасою, сиром, маслом. Люди брали, хоч і дорого. Бачив точки з овочами — морква, буряк, капуста. Ціни від 30 гривень за кілограм. До війни було вдвічі дешевше. Супермаркети не надто підняли ціни, але там вибір обмежений. Люди швидко розбирають продукти.

Чернігів окупанти обстрілюють щодня. Місцеві розповідають, що в квартирах немає газу. Тому важко готувати їжу.

У магазинах обласного центру немає м'яса, ковбас, молочних продуктів, яєць, цигарок. Можна купити хліб, овочі, крупи. Щодня місцева влада оголошує адреси магазинів і аптек, що працюватимуть. По Чернігівській області доставка продуктів ускладнена через бойові дії, підірвані мости. Місцеві сільгосппідприємства роздають безкоштовно населенню молоко, картоплю, борошно, курей. У райцентрі Корюківка відновили роботу хлібокомбінату, який останні роки не працював.

— Виїхала до родичів на Хмельниччину. У місцевих магазинах стало менше продуктів, — розповідає киянка Ірина Дудко, 25 років. — Хліб, твердий сир, ковбасу, масло швидко розбирають. Кефір, творог, ряжанку, свіже м'ясо знайти непросто. Для дитини купуємо молоко в сусідів, які тримають корову. Люди тут гуртуються, передають продукти на потреби армії. Ріжуть курей, качок, свиней. Одна сім'я віддала корову у військову частину. Волонтери ліплять вареники. В аптеках поки ще є найпростіші ліки — від температури, болю. Проблема придбати ті, що відпускають за рецептом.

Торговельні мережі шукають водіїв вантажівок, щоб доставляти товари до магазинів. Багато працівників пішли воювати. Також запрошують волонтерів сортувати і вантажити продукти. За роботу дають сертифікати на покупки в магазинах.

— Ціни зросли на 20–30 відсотків. У аптеках бракує заспокійливих, ліків для людей із хворобами серця, діабетиків. Не знайти йоду, бинтів, — каже 35-річна Юлія Ковальова з Черкас. — Базари в місті працюють. Ціни на овочі там вищі, ніж у супермаркетах. Капуста коштує 35 гривень за кілограм, інші овочі борщового набору по 25. Ніде немає дріжджів. Хліб продають тільки соціальний. Є в магазинах м'ясо, олія, крупи. Асортимент значно зменшився. Товари швидко розкуповують. Люди розмітають навіть те, що раніше лежало. Наприклад, чорний рис, дорогий шоколад, консерви. Цукор коштував до війни 23–24 гривні. Тепер подорожчав до 25. Раніше багато молока везли з Київщини, зараз поставок немає. Але у нас є місцевий завод, продукцію підвозять. Недавно по місту з цистерн роздавали людям молоко. Черги стояли кілометрові. Продавці в Епіцентрі казали, що закриються через тиждень. Нічого з товарів не завозять.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Контролюватимуть ціни на продукти та ліки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі