пʼятниця, 28 жовтня 2016 06:50

"Кондитерські цехи готові брати горіхи по 200 гривень за кілограм"

Автор: Тетяна САРАХАН
  На ринку Привокзальний у Вінниці скуповують горіхи в десяти точках. Платять 150 гривень за кілограм. Сюди привозять урожай жителі навколишніх сіл
На ринку Привокзальний у Вінниці скуповують горіхи в десяти точках. Платять 150 гривень за кілограм. Сюди привозять урожай жителі навколишніх сіл

— Цього року неврожай горіхів. Закупівельні ціни зросли. Торік платили 80–100 гривень за кілограм чищених. Зараз –130–150, — розповідає вінничанин 37-річний Олександр Лівановський. Скуповує в населення волоські горіхи, ліщину.

— За сезон люди заробляють 8–10 тисяч гривень. Оптовики — 3–5 тисяч євро. Знаю, що багато селян накривали дерева агроволокном. Щоб уберегти від весняних заморозків. Це дорого, але гроші можна повернути за сезон.

Кондитерські цехи готові брати горіхи по 200 гривень за кілограм, аби були якісні. Світлі, не поламані. Вирощують горіхи і фермерські господарства. Сади є на Вінниччині, Одещині й Черкащині. Цієї осені скуповую тільки лущені горіхи. Бо урожай неякісний. Всередині шкаралупи або пусто, або чорна серцевина. Товариш придбав мішок ліщини. Набив тільки кілограм ядер. Торік навпаки було вигідно купувати нечищені горіхи. Їх продавали в Росію, Німеччину, Польщу по сім євро за кілограм.

В Україні горіхи експортують дві фірми. Одна зареєстрована у Вінниці. Інша — в Черкасах. Оптовики їм збувають товар. Вивезти велику партію за кордон самому складно. Треба дозволи і довідки, де ти взяв горіхи. Доводиться платити хабарі на митниці. Два роки тому з вантажівки брали дві тисячі євро. Торік суми зменшились до 10–12 тисяч гривень, бо уряд почав боротися з горіховою мафією. Наші горіхи везуть в Австрію, Швейцарію, Нідерланди. З машини мають 3–5 тисяч євро доходу.

— Закупівельні ціни змінюються щотижня. За четвертинки волоського горіха дають 80 гривень, половинки — 140, — говорить 64-річна Лідія Сіра з міста Калинівка на Вінниччині. Щороку здає горіхи заготівельникам. — "Метелик", цілу серцевину, купують по 150–160 гривень. Нелущені горіхи — по 30–40. Є такі сорти, що просто нереально розколупати. Цього року не вродило. Тільки відро плодів із дерева зібрала. Торік було три відра. ­Кажуть, до Нового року горіхи коштуватимуть не менше 200 гривень за кілограм. Люди продають і торішні, і навіть позаторішні.

— У Туреччині фермери садять горіхові дерева. Жартують, що то — пенсія. Потім мають гарні заробітки, — каже 47-річний Віктор Дейнеко з міста Ірпінь. Має під Києвом сад.

— Пай на два гектари засадив горіхами. Помістилася тисяча дерев. Уклав 50 тисяч гривень. Брав лише сортові саджанці. Треба бути готовим до того, що спочатку будуть втрати. Деякі не приживуться, деякі не будуть рости. Довелося поставити паркан, бо дерева почали красти. Перший урожай отримав через п'ять років. Мішок горіхів зібрав. Здавати плоди оптовикам почав на восьмий рік. Цьогоріч зібрав 27 мішків. За них отримав 12 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Кондитерські цехи готові брати горіхи по 200 гривень за кілограм"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі