середа, 14 лютого 2007 19:26

Кому кредит взяти важко

 

— У мене друг — банкір, — розповідає власник столичного ресторану 36-річний Дмитро Приходько. — Він мене вже не перший рік просить взяти в його банку кредит на квартиру. Я заробляю приблизно 10 тисяч на місяць. Маю хорошу машину, дачу під Києвом, будинок у Криму. Маю вищу освіту. Одружений, виховую двох дітей. Але живу в тещиній чотирикімнатній квартирі біля метро Дружби народів.

Живемо з нею дуже мирно — вона безконфліктна, золота людина. Але друг-банкір усе мені дорікає, що я не маю свого житла. Виявилося, що він так наполягає через те, що я ідеальний клієнт — сімейний, маю приватне підприємство, мені немає 40, і я володію нерухомістю.

Людина з таким достатком, освітою та сім"єю — благонадійний клієнт. Із ним не має бути проблем. Виявилося, у банків є списки професій, яким неохоче дають кредити на житло. На фінансовому порталі uabanker.net опублікували цей список:

— усі працівники державних структур, які отримують альтернативний заробіток;

У неблагонадійний список потрапили юристи, які можуть почати судитися з банком

— топ-менеджери та працівники, причетні до навколополітичних чи релігійних організацій;

— роздрібні продавці продуктів чи одягу;

— дрібні оптовики будь-якого товару з обігом до $10 тис. на місяць.

— офіціанти, бармени, кухарі (крім шеф-кухарів);

— працівники будівельної сфери (дрібні компанії, які займаються ремонтом квартир, офісів), робочі будівельних спеціальностей;

— лікарі, вчителі, художники, хореографи та інші люди мистецтва, крім загальновідомих;

— водії, охоронці, прибиральники;

У неблагонадійний список потрапили також люди, професії яких пов"язані з ризиком (міліціонери, інкасатори, пожежники). А також юристи, які можуть почати судитися з банком.

— Художникові, навіть із пачкою рекомендаційних листів, давати кредит страшно, — розповідає колишній банкір Анатолій Львович, 63 роки. — Від нього може піти муза. Чи він піде у запій. Були випадки, коли приходили художники з купою своїх дітей до мене в кабінет і пропонували купити картини. Щоб такого не було — легше кредит взагалі не давати. Дрібні бізнесмени — теж ризикована верства населення. Вони часто прогорають.

Зараз ви читаєте новину «Кому кредит взяти важко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі