четвер, 02 липня 2009 19:28

Кілограмові монети розпродадуть по 40 тисяч гривень

Автор: фото: УНІАН
  Працівник Нацбанку демонструє срібну монету ”Міжнародний рік астрономії” під час презентації 1 липня
Працівник Нацбанку демонструє срібну монету ”Міжнародний рік астрономії” під час презентації 1 липня

Нацбанк презентував нову пам"ятну монету. Номінал — 100 грн. Її присвячено Міжнародному року астрономії, яким ООН оголосила 2009-й.

Загалом викарбувано 700 екземплярів. Кожна монета діаметром 10 см важить 1 кг. Використано срібло 926-ї проби.

На аверсі монети вгорі розташовано малий державний герб України й рік карбування. Під написом "Національний банк України" зображено Сонячну систему. Землю позначили блакитним топазом, інкрустованим у метал. На зворотному боці зобразили Галілео Галілея, Галактику та радіотелескоп.

Пам"ятні монети Нацбанк продасть з аукціону, який улаштують 3 липня.

— Така монета може за кілька років значно подорожчати, — переконаний Олександр Охріменко, 46 років, радник голови правління "Укргазбанку". — По-перше, дорожчає сам метал. Як правило, щороку на 10–15 відсотків. Також ця монета цікава як витвір мистецтва. Але найбільшу цінність вона має для нумізматів. За 50–100 років її вдасться продати за 100 тисяч доларів, а може, й дорожче.

Стартова ціна кожної монети — 5,5 тис. грн. Проте вторгувати планують по 40–44 тис. грн. Це вже друга кілограмова монета, випущена Нацбанком. Першу, викарбувану з нагоди 10-річчя відродження гривні, розпродали по 50 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Кілограмові монети розпродадуть по 40 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі