неділя, 10 червня 2007 14:49

Іван Воловода газує криничну воду

До залізної будки на вул. Квятика у Вінниці — черга. Тут набирають воду з артезіанської свердловини. У будці сидить 61-річний Іван Воловода, наповнює пластикові пляшки криничною водою. Потім натягує на горловину шланг від металевого синього балона, що стоїть у кутку.

— Напускаю у воду вуглекислий газ, — пояснює, швидко стукаючи дном пляшки на 1,5 л об дерев"яний пеньок. — Б"ю, щоб газ у воді розчинився.

За кілька секунд знімає шланг і швидко закручує пляшку. Подає жінці. Та простягає гривню, бере здачу — 40 коп. Одразу відходить. Іван Воловода береться за наступну пляшку.

У спекотні дні до будки йдуть цілий день.

— Екологи перевіряли нашу свердловину, — розповідає Воловода. — У Вінниці такої доброї води більш ніде нема.

Вінничанка Галина Побережна їхала сюди через усе місто — з вул. Київської. Набирає три пляшки.

— Як приходжу, все дякую, що таку криничку зробили, — каже, складаючи пляшки в пакет.

Саму воду можна набрати безплатно. Іванові Воловоді платять лише за заправку води газом. За півторалітрову пляшку — 60 коп., дволітрову — 70. Приходять із власною тарою. Артезіанську воду чоловік спершу накачує насосом у бочку, з неї потім наповнює пляшки.

— За день можна від 20 до 30 гривень заробити, — стишує голос Іван Воловода. Не припиняє товкти пляшку об пеньок. — Балон з вуглекислотою за 43 гривні мені раз на місяць привозять газовики — ті, що машиною газові балони розвозять. Собі мало грошей беру. Хочу тут капличку построїти з білого кірпіча. Купол великий і хрест на ньому щоб позолочений був. Ще хочу вітражі у вікна вставити.

За півторалітрову пляшку бере 60 копійок

Артезіанську свердловину замовила теща Воловоди, Марія Коваль. Витратила $2,5 тис.

— Підбила вона колись сусідів звичайну криницю копати, — показує на портрет літньої жінки, що висить під іконою. — Гроші зібрали. Стали копати — і на скалу напоролись. Глибше не змогли пробитись. А звідти вода негодяща пішла. Прати в ній можна, а пити — ні. Встидно їй стало, що марно підбурила людей. Отоді й найняла скважину бурити за свої гроші.

Тепер на будці причепили металеву табличку з написом, що криницю зробила за власний кошт Марія Коваль 1998 року.

Будку на свердловині Іван Воловода відмикає о восьмій ранку. Замикає о восьмій вечора. Щоб ніхто не налив у свердловину солярки або щоб насос не поламали, пояснює.

— Жінка свариться, — сміється Воловода. — Вона в Сальнику на дачі живе. Тримає курей, кіз і кицьок. Каже, що роботи повно, а я тут бозна-чого сиджу. Назбираю гроші на капличку — тоді можна й на дачі поробити. Дуже хочу для тещі капличку зробити. Хороша людина була.

Зараз ви читаєте новину «Іван Воловода газує криничну воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі