пʼятниця, 13 липня 2012 07:15

Гроші на двокімнатну квартиру пропали в кредитній спілці

— У мене у кредитній спілці 150 тисяч гривень украли, — розповідає пенсіонер 74-річний Ігор Онищенко з Києва. — З дружиною на двокімнатну квартиру збирали. Бо в однокімнатці нам із дітьми тісно. Я продав гараж на дві машини, "жигулі"-"шістку", а дружина — будинок  батьків у Київській області.

11 років тому подружжя поклало 130 тис. грн у банк "Аваль" під 15% річних. Щомісяця поповнювали депозит, протягом шести років подовжували його.

— 2008-го дьорнуло нас усі гроші порозпихати по кредитних спілках"Український кредитний альянс", "Українська кредитно-фінансова група", "13 зарплата", "Кінгз кепітал". Деякі з них обіцяли 27, інші 32 відсотки. Тепер не віддають жодної гривні.

Киянці 57-річній Галині Романець видали депозит через три роки, хоча оформляла його на рік. 2008-го поклала в "Укрпромбанк" 75 тис. грн під 17%.

— Забрала свій вклад лише торік, 106 тисяч із відсотками. Перевели його до "Родовід банку" і видавали по 500 гривень щомісяця. Потім перекинули в Ощадбанк. Збирала синові на "Шевроле Лачетті". Тоді воно коштувало 80 тисяч гривень, зараз — більше 140.

В організації "Захист прав споживачів фінансових послуг" не радять нести кошти до кредитних спілок.

— Вони перші шість місяців виплачують високі відсотки. А потім зникають із грошима, — говорить 32-річний Анатолій Соболевський, юрист організації.  — Надійні працюють у вузькому колі людей — на заводі, в навчальному закладі. Там люди знають одне одного.

У банку перед оформленням депозиту перевіряють, чи є установа учасником Фонду гарантування вкладів.

— До банку не слід нести більше 150 тисяч гривень. Фонд не зобов'язаний повертати понад цю суму. Великі кошти безпечніше розділяти на кілька депозитів у різних фінустановах.

Класти гроші в банки з іноземним капіталом теж ризиковано.

— Ці фінустанови прийшли на наш ринок, щоб заробити на валютних кредитах. Тепер їх скасували, і заробіток скоротився вдвічі. Якщо нацбанк найближчим часом введе якісь додаткові платежі, ці банки рухнуть найшвидше.

Депозит вигідно оформляти в доларах або євро на три місяці, хоч у гривні відсотки вищі.

— Якщо національна валюта опуститься до 10-11 гривень за долар, виграш на відсотках буде такий самий, як і в американській валюті.

П'ять відсотків доходу банки отримують зі штрафних санкцій

Анатолій Соболевський не радить вкладати гроші в золото. У разі банкрутства фінустанови Фонд гарантування вкладів не поверне грошей.

Застерігає нести гроші до "агресивних" банків. Ті застосовують жорсткі методи до клієнтів.

— Це "Надра" та "Приватбанк". У першому одній знайомій зі Львова не віддають депозиту два роки. Причин не пояснюють. У "Приваті" часто не працює обладнання у відділеннях, проблеми з видачею квитанцій, касири забувають повідомити додаткову інформацію. Потім у клієнта з'являється пеня. Працівники можуть самостійно заходити на рахунок клієнта і брати звідти гроші на її погашення. 5 відсотків доходу фінустанова отримує зі штрафних санкцій.

 

Зараз ви читаєте новину «Гроші на двокімнатну квартиру пропали в кредитній спілці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі