четвер, 26 листопада 2020 00:56

Гривня повинна хоча б кілька років мати стабільний курс

42% українців тримають заощадження в доларах. 21% обрали для цього євро, за результатами опитування Research & Branding Group.

— Низька довіра до національної валюти пояснюється трьома причинами. Гривня за понад 20 років у обігу знецінилася з курсу 1,6 до понад 28 гривень за долар, — каже економіст 47-річний Андрій Новак. — Друга причина — в Україні була висока інфляція. Разом із знеціненням гривні це зробило рівень споживання і життя українців низьким. Третя причина — після останнього банкопаду, коли ліквідували половину банківської системи України, сотні тисяч українців втратили депозити. Вони переважно були гривневі.

Висока довіра до долара пояснюється його стабільним курсом. Ця валюта підкріплена найпотужнішою економікою світу — Сполучених Штатів. Доларизація нашого внутрішнього ринку почалась у 1990‑х і триває досі. Всі крупні й середні операції українці проводять у цій валюті. Купують автомобілі, нерухомість, земельні ділянки, інші дорогі товари.

Щоб підвищилася довіра до націо­нальної валюти, гривня повинна хоча б кілька років мати стабільний курс, а темпи інфляції — бути низькими. Потрібно, щоб не повторився банкопад. При цьому мають зростати економіка й рівень життя українців.

Крім долара та євро, вигідно зберігати заощадження у "твердих" валютах зі стабільним курсом. Це англійські фунти стерлінгів, швейцарські франки.

— Доларизація української економіки почалася в 1990-х, коли євро ще не було, — говорить 45-річний Гліб Вишлінський, директор Центру економічної стратегії. — Сформовані тоді звички залишилися досі.

Хоча долар і євро однаково стійкі, традиційно українці більше довіряють американській валюті. Євро потрібні для туристичних подорожей, щоб надіслати гроші родичам за кордон.

В Україні та світі відсоткові ставки за доларовими депозитами близькі до нуля. За гривневими банки пропонують значно вищі. Але є очікування девальвації. Це склалось історично. В Україні було кілька епізодів сильного знецінення гривні. Це сформувало в населення ставлення до неї як до слабкої валюти.

Якщо зберігати гроші в екзотичніших валютах, треба брати до уваги витрати на обмін. Буде велика різниця між курсами купівлі й продажу.

Зараз ви читаєте новину «Гривня повинна хоча б кілька років мати стабільний курс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі