середа, 27 травня 2009 16:57

Де студентові заробити влітку

Автор: фото: Юлія ГРЕЧКА
  Тетяна Приходько (праворуч) за 100 гривень на день роздає рекламні листівки про акцію знижок одного з мобільних операторів
Тетяна Приходько (праворуч) за 100 гривень на день роздає рекламні листівки про акцію знижок одного з мобільних операторів

Під час літніх канікул студенти влаштовуються на роботу, аби заробити на відпочинок. Добра половина працює увесь рік. Так вважає Сергій Марченко, 34 роки, директор компанії з пошуку роботи "СМ консалтинг".

— Цього року студенти ще активніше шукають підробіток. Улаштовуються на роботу, яка не потребує професійної підготовки. Часто працюють нелегально, знаходять місця через знайомих, — каже Марченко.

20-річний киянин Дмитро Назаренко, студент другого курсу Міжнародного Соломонового університету працює у рекламному агентстві промоутером — роздає листівки, подарунки або закликає перехожих зайти у магазин і взяти участь в акції.

— Надоїло клянчити гроші у батьків. Вирішив, що й сам можу заробити. Влаштувався рекламувати зубну пасту та жіночі прокладки. За годину заробляю 10 гривень.

У вихідні Дмитро працює повний робочий день. У будень — чотири години після обіду.

— За два тюбики зубної пасти покупець отримує зубну щітку. За велику упаковку жіночих прокладок — мило або шампунь. Моя задача розповісти про це якнайбільшій кількості людей, — пояснює Дмитро. — Спочатку кричав, надривав горло. Ввечері важко було розмовляти. Потім купив маленькі колонки до мобільного. На диктофон записую свою промову і тоді вмикаю запис.

Каже, що спочатку хотів покинути роботу, вражала реакція людей.

— Починаєш людині пояснювати умови, а вона розвертається і йде геть. Може ще ляпнути, що я прострочений товар продаю. Таке враження, що в душу плюнули. Але тепер намагаюся не звертати уваги. Подумки уявляю, як ця людина просить у мене подарунок, а я не даю. І стає легше, — зізнається.

На місяць Дмитро заробляє близько 2 тис. грн. Частину грошей витрачає на пиво з друзями. Решту відкладає.

Працюю чотири дні на тиждень по 10 годин. Маю 100–150 гривень за зміну

— На останньому курсі хочу купити "Деу Ланос". Тоді облишу прокладки і зможу працювати мерчендайзером. Їздитиму по супермаркетах та контролюватиму продаж товарів, перевірятиму, чи достатньо продукції на складі. Домовлятимусь із керівництвом супермаркету, щоб товар стояв у вигідному місці. Тоді мій прибуток буде 300 гривень на день, — каже Назаренко.

Студенти педвузів підробляють вожатими у літньому таборі. Так можна і заробити, і пройти практику. Вожатий отримує до 1 тис. грн на місяць. Студентка Національного педагогічного університету ім. Драгоманова 20-річна Катерина Карпенко поїде у дитячий табір "Каштан", що у Кончі-Заспі під Києвом.

— Платять 700 гривень за зміну, — пояснює Катерина. — Зарплату дають по закінченні. Можуть і преміювати. Годують на убой, п"ять разів на день.

На будівництві платять більше. Андрій Гаврилов, 21 рік, студент Харківського національного аерокосмічного університету влаштувався помічником на будівництві. Планує працювати до середини серпня, щоб заробити грошей і поїхати з батьками на море:

— Працюю чотири дні на тиждень по 10 годин. Подаю цеглу, ношу неважкі будматеріали і допомагаю вивалювати стіни. На руки маю 100–150 гривень за зміну. За сезон зароблю не менше 4 тис. грн.

Раз на тиждень студент Машинобудівної академії, що в місті Краматорськ Донецької області, 20-річний Руслан розвантажує фури секонд-хенду:

— За кілька годин маю 100 гривень. Треба розвантажити три-чотири фури. Працюємо вдесятьох.

Чимало літніх вакансій для студентів пропонують на південних українських курортах. Найменша зарплата — 1,5 тис. грн на місяць. У ресторан "Тропікан", що в місті Севастополь у Криму, набирають кухарів, помічників кухарів та офіціантів.

— Крім зарплати 2 тисячі гривень, забезпечуємо житлом, — хвалиться власник закладу, який назвався Павлом. — Кандидати проходять міні-іспит на розторопність. На червень я вже набрав людей. Ще осіб 10–15 набиратиму на липень та серпень.

Директор Київського молодіжного центру праці 40-річний Микола Грищак каже, що цього літа середня зарплата на столичні вакансії для студентів становитиме 1,5–2 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Де студентові заробити влітку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі