— У бізнес рік тому вклав 30 тисяч гривень, — розповідає 30-річний Євген Вальчук із міста Бар на Вінниччині. Варить удома пиво.
— Замовляю через інтернет солод, хміль і дріжджі. Хміль — найдорожчий компонент у пиві. Кілограм коштує 1000–2500 гривень. Найкращий зі США, Європи, Австралії. На 25 літрів використовую 100–200 грамів. Дріжджі беру лише французької фірми. Пачка коштує від 60 до 120 гривень. Іноді до пива додаю корицю, коріандр чи цедру цитрусових, — каже Євген. — Купляють напій друзі та знайомі. Пляшка коштує 16 гривень. Аби бізнес почав давати прибуток, потрібно вкласти 30–40 тисяч доларів. Хочу отримати ліцензію на виробництво й продаж. На рік вона коштує 780 гривень.
33-річний Сергій Чугунов із Шепетівки на Хмельниччині відкрив міні-пивоварню. Літр пива продає по 21 грн.
— В Україні мало смачного пива. Якось друзі відпочивали в Карпатах і привезли місцевого напою. Вирішив спробувати варити подібний. Придбав старе приміщення магазину-кафе, переобладнав під пивоварню. За рік варив пиво 20 разів. Один — це 300 літрів готової продукції. Термін придатності мого напою — сім діб.
Коментарі