Жителька столичного Святошина Валентина Зотова, 70 років, купує молоко на стихійному ринку біля метро Житомирська.
— У магазині не молоко, а вода, — каже жінка. — Я завжди беру на базарі. Воно жирне, вершки можна зібрати.
80-річна баба Таня, так назвалася жінка, молоко привозить щодня із приміського села Гореничі. Має корову.
— Молочко свіжесеньке, корівка в мене чиста, здорова. Беріть, не пошкодуєте, — припрошує продавчиня.
Молоко у пластиковій пляшці Зотова купує по 4 грн за літр. У столичних крамницях пакет молока на 50 коп. дорожчий. Експерти застерігають: молоко з базару не придатне для вживання.
— Поліетиленові пляшки з-під газованої чи мінеральної води — недопустима тара для молока, — запевняє керівник лабораторії Інституту мікробіології і вірусології ім. Заболотного Надія Коваленко, 60 років. — Пластик неможливо знезаразити, тому в пляшках багато бактерій. У самому молоці знаходимо дизентерійну і кишкову палички, грибки. Приміром, їх виявили в молоці, що продавали на невеликому базарі біля метро Харківська. У молоці з Ленінградської площі знайшли спори. Вони чудово зберігаються й після кип"ятіння.
На базарі молоко продають по 4 гривні за літр. У магазині від 3,80
У молоці найвищого ґатунку кількість бактерій не може перевищувати 300 тис. на куб. см, у першому — не більше 500 тис., у другому — 3 млн.
— На молокопереробному заводі молоко проходить термічну обробку, — каже президент Спілки молочних підприємств України Лідія Карпенко. — Застосовуємо пастеризацію чи стерилізацію. Вітаміни та природні властивості найкраще зберігаються при пастеризації.
Пастеризація — обробка молока при 95°С протягом 15–20 секунд. Вона знищує більшість хвороботворних бактерій, а вітаміни та корисні речовини зберігає.
— Ми застосовуємо миттєву стерилізацію при 135–140 градусах, — каже Станіслав Лебедєв, 41 рік, виконавчий директор молокозаводу "Люстдорф" з Іллінців Вінницької області. — Потім молоко миттєво охолоджують і розливають в упаковку.
Свіжовидоєне молоко перші 15–20 хв. абсолютно стерильне. Протягом 1–1,5 год. шкідливих мікроорганізмів у ньому теж небагато. У цей строк молоко й доставляють на молокопереробні підприємства. Спосіб обробки вказують на упаковці. Про те, що молоко відновлене з порошку, теж має бути зазначено. Воно має солодкуватий присмак. Ціна залежить від жирності й способу пастеризації. У супермаркеті "Патерсон" літр пастеризованого молока "Святошино" жирністю 2,5% коштує 4,56 грн, а 1,5-процентне — 4,13 грн. Продукт Київського міськмолзаводу N1 дешевший — від 3,80 за літр. Ціна на рівні базарної, але вживати таке безпечніше, особливо для дітей.
Суперпастеризоване молоко жирністю 3,5% — від 5,80 грн. Його можна зберігати кілька місяців.
Скільки коштують молочні продукти в листопаді, грн
молоко, 1 л ринок |
молоко, 1 л магазин (фасов.) |
сир, 1 кг ринок |
сир, 1 кг магазин (фасов.) |
сметана, 1 л ринок |
сметана, 1 л магазин (фасов.) | |
Вінниця | 3,30 | 4,79 | 20,00 | 24,60 | 12,00 | 12,00 |
Івано- Франківськ |
2,35 | 2,50 | 10,00 | 24,00 | 15,00 | 8,40 |
Київ | 4,00 | 3,49 | 20,00 | 23,80 | 20,00 | 12,95 |
Львів | 2,50 | 3,10 | 12,00 | 24,00 | 15,00 | 12,90 |
Полтава | 4,00 | 3,68 | 24,00 | 23,76 | 12,00 | 10,00 |
Рівне | 2,50 | 3,23 | 12,00 | 28,75 | 14,00 | 9,00 |
Тернопіль | 2,70 | 2,50 | 11,00 | 16,20 | 13,50 | 8,80 |
Ужгород | 3,00 | 3,50 | 13,00 | 16,00 | 14,00 | 10,70 |
Херсон | 4,00 | 4,70 | 13,00 | 20,70 | — | 10,60 |
Хмельницький | 5,00 | 6,69 | 17,00 | 23,70 | 16,00 | 13,00 |
Черкаси | 3,00 | 3,65 | 20,00 | — | 14,00 | 11,30 |
Чернігів | 2,25 | 3,55 | 15,00 | 16,90 | 11,00 | 9,60 |
Коментарі