пʼятниця, 09 січня 2009 16:28

Долар та євро знову дорожчають

Наприкінці 2008-го Національний банк України стабілізував курс валют. Зробили це за вказівкою президента. Долар зупинився на рівні 7,5 грн за $1.

— Нацбанк продавав тоді значну кількість валюти на міжбанківських торгах, — розповідає Микола Івченко, 30 років, керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс-клуб". — 26 грудня продав банкам 1,1 мільярда доларів, а 30 грудня — аж 4 мільярди. Це при тому, що валютний запас головного банку країни вже менший за 30 мільярдів.

У перші дні нового року валюта знову почала дорожчати. 9 січня столичні банки продавали $1 в середньому за 9,1 грн. Євро — по 12,5 грн і вище.

— Міжбанківські торги під час свят не влаштовували, тому в перший день їх проведення підвищили попит на валюту, — каже директор Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло, 38 років. — Це й спричинило підвищення курсу євро та долара. До кінця наступного тижня стане зрозуміло, на якому рівні він закріпиться. Панікувати зарано. Нацбанк знову почне подавати запаси валюти банкам, і гривня укріпиться.

Ярослав Жаліло прогнозує, що до березня долар коштуватиме 7 грн. До кінця 2009-го — 7,5 грн. Микола Івченко вважає такий курс нереальним. Його прогноз — 8,5–9 грн за $1.

— Попит на український імпорт — чорні метали та продукцію машинобудування — упав. Підприємствам треба розраховуватися з іноземними постачальниками. Ще й "Нафтогаз" почав скуповувати валюту для розрахунків за борги. Попит на валюту зростає. Тому курсу 7–7,5 грн за $1 не слід очікувати.

Зараз ви читаєте новину «Долар та євро знову дорожчають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі