середа, 26 квітня 2006 15:09

Доброму перукарю потрібно шість років практики

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИК
  Найбільше Ольга Левченко та її колеги заробляють напередодні шкільних випускних балів. До шостої вечора вдається отримати понад 300 гривень
Найбільше Ольга Левченко та її колеги заробляють напередодні шкільних випускних балів. До шостої вечора вдається отримати понад 300 гривень

У Києві працює 930 перукарень та салонів краси. Щорічно відкривається 50 нових. З"являється більше трьох сотень робочих місць. Заробіток перукаря-початківця 900–1300 грн на місяць. Майстер з іменем і постійною клієнтурою за одну зміну може заробити удвічі більше.

— Працюю через день із 8.00 до 20.00, — розповідає перукар Надія Остапенко, 43 роки. — У нашій професії це звичний режим. На місяць виходить 13–15 робочих днів. Перукарня в нас невелика, район небагатий (Рембаза, Дарницький район у Києві), але в хороші дні виходить заробити гривень 80–90.

— Так, професія перукаря "грошова", але легким цей заробіток не назвеш, — вважає майстер-перукар, власниця міні-салону "Єлєна" Олена Саколіна, 36 років. — Мій робочий день рідко закінчується раніше десятої вечора, а інколи і довше затримуюся. Із багатьма клієнтами працюю більше п"яти років — доводиться враховувати їхні побажання. Недавно після десятої телефонує клієнтка: "Олено, виручай, щойно прилетіла до Києва, через чотири години наступний рейс, а виглядати маю на мільйон!". Додому я повернулася о третій годині ночі, — розповідає пані Олена.

Перукарем вона працює 17 років. Закінчила технікум, працювала кілька років у столиці, рік у Німеччині. Потім, під час декретної відпустки, стригла вдома. Більшість нинішніх клієнтів — ще відтоді. У 2000-му разом із чоловіком відкрили сімейний бізнес — перукарню, яка потім стала салоном. Крім цього, викладає професію у коледжі при Національному університеті технології та дизайну.

Олено, виручай. Через чотири години наступний рейс, а виглядати маю на мільйон!

— Успіху в нашій справі можна досягти за п"ять-шість років, — продовжує Олена. — Дуже важливі ази. Перукарських курсів розвелося багато. Але за три місяці, а тим більше за три тижні отримати навіть мінімум професійних знань та навичок не вдасться. Бідолах, що заплатили за подібне "навчання", дехто з моїх колег називає "жертвами аборту". Коли такі дівчата звертаються до мене у пошуках роботи, я раджу спочатку освоїти ремесло.

Два-три роки доведеться набиратися досвіду. Початківцю потрібно хапатися за будь-яку роботу. Без цього не станеш майстром. Відомий російський стиліст Сергій Звєрєв свого часу 10 років пропрацював у перукарні при лазні. А потім уже робив зачіски у салоні.

У салонах перукарі заробляють найкраще. Жіноча зачіска, наприклад, коштує від 30 до 700 грн, плюс фарбування, "хімія". Кожен майстер працює "на проценті". У середньому виходить 1,5–2 тис. грн на місяць. Часто клієнти залишають чайові.

Але професія вимагає й витрат. Кожен майстер користується своїм інструментом. Професійні ножиці коштують від 100 грн (є й за $1500). Їх потрібно двоє-троє. А ще — машинка, фен, 10 гребінців та щіток, пеньюар, лаки, пінки, фарби. Набір інструментів обійдеться щонайменше у 1000 грн.

— Із часом з"являються клієнти, які йдуть не просто в салон, а до конкретного майстра, — ділиться досвідом Ольга Левченко, 26 років, майстер-перукар "Єлєни". — Але треба постійно підтримувати професійну форму. Самої роботи недостатньо. Доводиться ходити на курси, майстер-класи. Багато моїх колег вчаться за кордоном. Участь у конкурсах — ще один елемент професії. Дипломи підкреслюють професійний статус і допомагають отримати вигідне місце. За шість років роботи я брала участь у п"яти конкурсах, в одному перемогла. Зараз у мене своя клієнтура. Скільки заробляю? Сказати важко, бо гроші отримую щодня. Останні два роки місячний заробіток не рахую.

— На піку кар"єри у перукаря клієнтів стає більше, ніж він може "вести", — продовжує Олена Саколіна. — Можна відмовити частині, "прорідити список", залишити найвигідніших. Але частіше майстер відкриває свій салон, набирає учнів, засновує власну школу. Це інший рівень доходів, але й інше навантаження, відповідальність. Від основної роботи не відмовишся — щоб залишатися майстром, треба працювати.

У VIP-цирульнях заробляють 1000 доларів

— Зарплата наших перукарів, залежно від кваліфікації — 500–1000 доларів, — поділився інформацією один зі співробітників відомого київського стиліста В"ячеслава Дюденка. — Зачіска (стрижка з укладкою) коштує 120–150 гривень. Але Дюденко вважає, що ми працюємо у середньому сегменті. У VIP-перукарнях ціни набагато вищі (300–500 гривень) і зарплати більші.
Моя знайома обслуговує родини чиновників найвищого рангу, відомих депутатів та політиків. Стриже їх на дому. Окрім транспортних витрат (їй компенсують поїздку на таксі або присилають машину), за зачіску вона отримує 100 доларів. "Хімія", фарбування оплачуються додатково.

Зараз ви читаєте новину «Доброму перукарю потрібно шість років практики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі