четвер, 27 травня 2010 04:16

До трьох тисяч гривень приносить за день кіоск шаурми

Автор: фото: Сергій ГРОМОВИЙ
  Для торговців сувенірами та картинами не встановили жерстяні кіоски на вулиці Володимирській та Андріївському узвозі. Розставили у два ряди на тротуарах. Орендарі платять 1,5 тисячі гривень на місяць
Для торговців сувенірами та картинами не встановили жерстяні кіоски на вулиці Володимирській та Андріївському узвозі. Розставили у два ряди на тротуарах. Орендарі платять 1,5 тисячі гривень на місяць

На кожній зупинці тролейбуса чи трамвая у спальних районах Києва стоїть десяток чи більше кіосків. Біля станцій метро — їх сотні.

Приміром, ними заставили два сквери біля станції Дарниця. Навесні вирубали лісосмугу між Броварським просп. та вул. Малишка. Тепер ставлять крамниці. Ятки в столиці дають хороший дохід, запевняє киянин В"ячеслав. Він тримає десяток "точок". Дві з них — біля Центрального залізничного вокзалу. В Інтернеті В"ячеслав виставив оголошення — здає в оренду кіоски.

— Один на станції метро Шулявська, — пояснює телефоном. — Там 21 квадратний метр. Прошу 10 тисяч гривень на місяць. Раніше там був магазин "Все по 50 гривень". Орендар знайшов собі інше приміщення. Я шукаю іншого.

За менший кіоск на вул. Петрозаводській чоловік хоче 7 тис. грн щомісяця. Два роки тому він вклав у виготовлення своїх кіосків по 180 тис. грн. Матеріали — це лише чверть витрат. Решта — це плата за дозволи, погодження та хабарі. Тому кожен кіоск окуповує себе за два з половиною роки.

Київська міськдержадміністрація запровадила такий порядок: власники МАФів, тобто малих архітектурних форм, мусять звертатися до комунального підприємства "Київське інвестиційне агентство" по дозволи на встановлення тимчасової споруди.

Міліція набридає. Кожен день даю їм по 100 гривень

— Отримати дозвіл неможливо. Простіше орендувати кіоск. Я хотів поставити свій. Мав гроші на всі дозволи. Але це проблема. Всі місця куплені і поділені. Власники потім діляться з чиновниками. Бо майже всі встановлені незаконно, без дозволів. Тому й орендую. Плачу на місяць 12 тисяч гривень. Мені залишається 10 тисяч, — каже Сергій Шпиляк, 31 рік. Він орендує жерстяну будку поблизу Індустріального мосту. Продає гарячу випічку "Форнетті". — МАФи нібито зносять. Бо майже всі встановлені незаконно. Але то тільки для виду. Сьогодні один знесли, а завтра на його місці вже новий стоїть. Усі кінці в КІА. І не підкопаєшся. Власники потім діляться з чиновниками.

Ліванець Ахмед приїхав до України півтора року тому. Біля торговельного центру "Полісся", перед Центральним залізничним вокзалом, робить шаурму. Приїхав до України за запрошенням знайомих. Працював у столичному ресторані кухарем. Власник почав відкривати кіоски шаурми. За вокзальний кіоск завбільшки 1,5 м на 2,5 м платить 16 тис. грн оренди, зізнається Ахмед.

— Мені тут добре. На ресторанній кухні людей не бачив днями. А тут з дівчатами знайомлюся і заробіток більший, — пояснює ламаною російською. — Раніше я продавав 500–600 порцій шаурми за день. В основному приїжджі їдять. Тепер поруч стоять ще три кіоски шаурми. Я продаю 200 порцій.

Одна коштує 12–20 грн. Собівартість — 5–8 грн, зізнається ліванець.

— Власник ресторану домовився з усіма потрібними людьми, санстанцією. От тільки міліція набридає. Щоб не чіплялися, кожен день даю їм по 100 гривень. Чистими за день виходить до 3 тисяч гривень. А хазяїну здаю 2500 гривень виручки за день, — каже Ахмед. На прощання просить дати номер мобільного.

Зараз ви читаєте новину «До трьох тисяч гривень приносить за день кіоск шаурми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі