неділя, 20 травня 2007 18:00

Дмитро Тишковський складає шість камінів за місяць

Автор: фото: Олег МУРАХОВСЬКИЙ
  Дмитро Тишковський обкладає цеглою чавунну камеру згоряння каміна у вінницькій новобудові
Дмитро Тишковський обкладає цеглою чавунну камеру згоряння каміна у вінницькій новобудові

Разом із батьком 30-річний Дмитро Тишковський наймався муляром на будівництво приватних будинків у Вінниці. Торік працювали в батькового приятеля. Той запропонував зробити камін у вітальні. Дмитро погодився.

— За каміни платять набагато більше, ніж за мурування стіни — от я й вирішив спробувати, — пояснює майстер.

Замовник дав креслення печі. З роботою Дмитро впорався за 10 днів. Та коли розпалив вогнище вперше, дим повалив до кімнати. Не було тяги. Дмитро розібрав димар, зробив ширшу горловину. Тяга все одно була слабкою. Тишковський подався до книгарень у пошуках матеріалів про каміни. В одній книзі вичитав: тяга залежить від розташування будинку. На пагорбі тяга завжди буде хорошою. А в низині димар слід зробити вищим. Якщо ж на відстані 5 м є високі дерева чи багатоповерхівки, комин слід робити таким же заввишки. Діаметр димаря залежить від розмірів каміна.

Дмитро підвищив комин на 2 м — з"явилася тяга. Замовникові робота сподобалося. Заплатив $200. Увесь заробіток чоловік витратив на фірмовий інструмент — кельму, молоток-киянку, електродриль та кутову машину-болгарку. Потім Дмитро збудував відкриту піч у власній хаті у Старому місті.

Раз упорався з першими двома, то й наступні каміни вдаватимуться, вирішив Тишковський.

Відтоді він бере замовлення лише на каміни. Будівельні каталоги з кресленням різних моделей відкритих печей замовляє із Франції через інтернет. Із пересилкою кожен обходиться в $15–20. Дмитро оформився приватним підприємцем. Дав оголошення у газету "РІА". Перший замовник зателефонував наступного дня після виходу оголошення. На камін у будинку літніх вінничан Дмитро витратив два тижні.

За роботу бере 300 доларів

— Закінчив, розпалив у каміні, щоб господарі прийняли роботу. А вони притьмом скочили в машину — і з двору.

Тишковський не міг зрозуміти, що зробив не так.

— Замовники повернулися за півгодини. Вивантажили два крісла, поставили перед вогнищем. Всілися та й кажуть: "Ми 9 років про таке мріяли", — розповідає майстер.

— Якось запросили мене робити камін у Багринівцях, що в Літинському районі, — веде далі Дмитро. — Хатка невеличка, а люди замовили камін на півстіни. Зізналися, що складали гроші кілька років, попродали дві корови. Хотіли саме такий камін.

Тепер Дмитро Тишковський за простий, викладений лише з цегли камін бере щонайменше $300. Над таким працює 5–6 днів. На замовлення ставить ще й тепловіддачу — металевий екран із теплоізоляцією на задню стінку каміна. Із таким камін грітиме краще. Це коштує на $100–150 більше.

Вінничани замовляють каміни й у квартири. Ставити їх можна у сталінках, де колись було пічне опалення. Тоді замовляють ще й мармурову обудову — оздоблення каміна. Такий камін обійдеться в $400. Будматеріали — вогнетривку цеглу, обудову, пісок і цемент — замовники купують окремо. Камін можна обладнати чавунною камерою згоряння.

У Вінниці відкриті печі вміють робити 7 майстрів. У Дмитра замовлень багато. Клієнти телефонують за газетними оголошеннями. Їх приводять також родичі та знайомі попередніх замовників.

За місяць чоловікові вдається зробити 6 камінів. Віднедавна почали замовляти вуличні каміни — барбекю. Дачники смажать у них шашлики.

Зараз ви читаєте новину «Дмитро Тишковський складає шість камінів за місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі