пʼятниця, 23 серпня 2019 06:16

Для багатьох батьків головні два критерії: недорого та міцно

Автор: ФОТО: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Шкільний базар на столичному Хрещатику. Шкільний базар на столичному Хрещатику. Ціни на канцелярію зросли на сім–вісім відсотків порівняно з минулим роком
Шкільний базар на столичному Хрещатику. Шкільний базар на столичному Хрещатику. Ціни на канцелярію зросли на сім–вісім відсотків порівняно з минулим роком

Ірина Ковецька з Івано-­Франківська збирала до школи доньок 7-річну Злату та 11-річну Вікторію. Витратила 2400 грн.

— Молодша піде до другого класу, старша — у сьомий. У дітей молодшого шкільного віку популярна канцелярія з яскравими малюнками — мультяшні герої, квіточки, метелики, феї, — каже Ірина. — Майже все шкільне приладдя Злати, окрім рюкзака й зошитів, із лялькою Лол. Хороші щоденники коштують 40–60 гривень. Пенали — від 80 до 200.

Старша Вікторія, як і більшість дівчат середнього шкільного віку, обирає абстрактні візерунки. Яскраві зображення якихось героїв у них не модні. Зошити беру стандартні — з блакитною палітуркою від "Преси України". На двох доньок закупила на 300 гривень. Ручки обов'язково мають бути двох типів — звичайні чи гелеві з фіолетовим чорнилом для уроків. Також якісь гламурні з помпончиками чи м'якими фігурками. Найдорожча покупка — рюкзак для Злати. Вирішили не економити, взяли німецький "Кайт" з ортопедичною спинкою за 1250 гривень. Ціна себе виправдовує. Старша донька такий носить третій рік поспіль. Досі ідеально виглядає. Торік для першого класу купили рюкзак за 500 гривень, через півроку почали ламатися замки.

— Батьки учнів молодших класів беруть щоденники, зошити в клітинку та косу лінію, пенали, ручки, кольорові олівці, альбоми для малювання. Купують і шкільні підручники, — розповідає 29-річна Зоряна Ситник із міста Чортків Тернопільської області. Має магазин канцелярії в торговельному центрі та ятку на ринку.

— Старшокласники і студенти коледжів хочуть щоденники зі строгими обкладинками та наклейки, щоб їх самостійно прикрасити. Також — блокноти, гелеві ручки переважно чорного кольору, рідше зошити в клітинку на 48 та 56 аркушів. Більшість необхідного приладдя замовляють в інтернеті або в крамницях, які продають товари ручної работи.

Ціни на наплічники стартують від 300 гривень. Якісні, з ортопедичними спинками, кількома відділеннями й додатковими кишенями коштують від 550. Діти обирають сумки з улюбленими героями мультиків. Те ж саме — із зошитами. Коли закупимо партію з екзотичними тваринами, абстракціями та пейзажами — розбирають і їх. Зошит на 12 сторінок із цупкого білого паперу коштує від 5 гривень. На 18–24 сторінки — від 6,5. Якщо купувати одразу упаковку з однаковими малюнками — виходить дешевше.

Найдешевший щоденник за 30 гривень стоїть у нас на прилавку вже кілька років. Простий всередині, обкладинка з пейзажем Карпат і написом "Україна". Найдорожчий коштує 120. Всередині є карти. Усі сторінки кольорові. Чверті розділені вкладками з ­історичними датами та цікавими фактами.

Кольорові та прості олівці, залежно від виробника, коштують від 25 гривень за упаковку, альбоми для малювання — 20. Звичайні ручки — від 5 гривень, гелеві — від 8. Середній чек покупця — 600–800 гривень. Беруть найчастіше по 10 зошитів у клітинку та косу лінію, щоденник, альбом для малювання, олівці, ручки, пенал і папку для зошитів. Ціни на канцелярію зросли на 7–8 відсотків порівняно з минулим роком.

Думаємо розпочати співпрацю з китайськими виробниками. У них якість продукції непогана. А ціни майже в половину нижчі, ніж у віт­чизняних виробників. Треба також змінювати підхід до клієнтів. Щороку замовлення стають все більш індивідуальні, а забаганки — дивніші. До прикладу, старшокласники шукають щоденники з чорною обкладинкою. Замість зошитів беруть товсті блокноти.

— Три роки працюю продавцем на шкільному базарі, — розповідає 60-річна Поліна Онищенко, реалізатор із Черкас. — Торік у першій половині серпня виручка була краща. Зараз скуповуються до школи частинами, шукають дешевше.

— Середній чек — 1100–1200 гривень, це якщо одразу все до школи беруть. Щоденники найчастіше питають із патріотичними малюнками. Пенали діти просять із котиками, слонами, машинками, літаками, вертольотами. Із новинок — з'явилися пенали та блокноти з паєтками. Зараз у кожному магазині чи супермаркеті лежить розкладка з канцтоварами. Часто вони коштують дешевше, ніж на шкільних базарах. Торік скупляли пачками дешеві зошити по 4,50 гривень. Цьогоріч ціна зросла на 50 копійок. Папки для зошитів подорожчали на 5 гривень — по 55. Вартість обкладинок на підручники не змінилася.

— Рюкзаки шукають по середній ціні, дешевих не хочуть, — додає Тетяна Яновська, 48 років. Має в Черкасах кілька торгових точок із канцелярією. — Питають із наворотами, гарно прошитими шлейками, з якісної тканини. Середня ціна — 500–700 гривень. Є й по 800. Найдешевший обійдеться в 200 гривень. Для багатьох батьків головні два критерії: недорого та міцно. Із новинок — є рюкзаки зі спеціальними кишенями для навушників, зарядного пристрою, планшета чи ноутбука.

Зараз ви читаєте новину «Для багатьох батьків головні два критерії: недорого та міцно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі