понеділок, 16 серпня 2010 21:13

Директор примусив звільнитися з роботи

"Я працював на автозаправці. Останні шість місяців регулярно були недостачі. Ми, працівники автозаправки, платили з власної кишені. У липні знов була недостача 430 літрів бензину. Кожен мав віддати із зарплати по 342 гривні. Ми відмовилися. Директор усіх звільнив".

Запитує Володимир Л.

із міста Ніжин на Чернігівщині.



Відповідає Іван Боднарук, 36 років, доктор права, керівник столичної адвокатської компанії "Боднарук, Кузьменко і партнери":

— Звільнення з роботи шляхом примусу, погроз або створення нестерпних умов роботи вважається кримінальним правопорушенням, відповідно до статті 172 Кримінального кодексу. Ви та ще один-два постраждалих маєте написати заяву в прокуратуру вашого району. Або ж одразу на прокуратуру області, для належного контролю.

У заяві вимагайте порушити кримінальну справу відповідно до статей 94, 95, 97 Кримінально-процесуального кодексу України. Далі ви маєте обґрунтувати вимогу. Кожен із вас по черзі має описати, як у вас забирали гроші та примушували писати заяви на звільнення. Впишіть імена свідків, докази правопорушення. Варто точно вказувати дати, місце, час, суми забраних у вас коштів. Підрахуйте та зазначте загальну суму завданого вам збитку. Що більша сума, то більше підстав для порушення справи. Не має значення, працювали ви офіційно чи без оформлення. Цивільний кодекс дозволяє працювати за усною домовленістю.

Далі пишіть так: "Просимо: 1. Провести ретельну перевірку викладеної нами інформації. 2. Порушити кримінальну справу відносно службових осіб за статтями 172, 190, 192, 222 Кримінального кодексу України. 3. Провести перевірку за фактом незаконного звільнення (впишіть свої імена та прізвища) із займаних посад на автозаправці (вкажіть назву й адресу). 4. Письмово повідомити нас про результати перевірки".

До заяви про злочин додайте копії паспортів заявників, трудових книжок, інших документів. Про вкладення копій ви маєте записати в додаток заяви.

Її можна відправити рекомендованим листом із повідомленням про вручення. Або ж відвезти особисто. На копії заяви канцелярія прокуратури має написати, хто і коли її прийняв.

Протягом місяця вас викличуть до прокуратури для дання пояснень. Прокуратура доведе факти правопорушень. Далі треба подати позов до суду про відшкодування матеріального та морального збитків із боку службових осіб автозаправки. Сплачувати державне мито за такий позов не треба. Такі ж, як до прокуратури, заяви надішліть керівникам податкової міліції України та Антимонопольного комітету.

Вам повернуть робочі місця. Одразу створіть свою профспілкову організацію. працівників не зможуть звільняти без погодження.

Зараз ви читаєте новину «Директор примусив звільнитися з роботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі