середа, 07 березня 2012 07:00

Дешеву страховку пропонують шахраї

  * розрахунок на ”Шевроле Авео” 2012 року випуску
* розрахунок на ”Шевроле Авео” 2012 року випуску

32-річний Андрій Гончаров живе у місті Бровари Київської області, а працює у столиці. Щодня їздить на роботу. Три роки тому купив у кредит від "Приватбанку" нову "Шкоду Октавію".

— Я прописаний у столиці, тому мав тут зареєструвати авто. У Києві поліси коштують вполовину більше, ніж у області або інших містах.

За кредитним договором, Андрій може самостійно обирати страховиків. Помітив, що компанії пропонують ціни на поліс КАСКО з різницею приблизно 2 тис. грн. У "Провідній" страховка коштує 8193 грн, у ТАС —  6490 грн, у "Рітейл-страхування"— 6713. У всіх подібні умови — франшиза 0% вартості автомобіля, у разі пошкодження, та 5% — якщо вкрадуть. Франшиза — сума, яку не відшкодовують після збитку.

— Я хотів нульову в разі викрадення. Тоді можна добитися виплати навіть за подряпину від гілки дерева, — каже Андрій. — До цього мав "опель". Його страхував із франшизою 3 відсотки. У дворі хтось пом'яв дверці моєї машини. Грошей на ремонт страховики не дали.

У більшості компаній пропонують купити страховку в безвідсотковий кредит. У "Провідній" розраховуватися за страховий поліс можна протягом двох місяців, а у ТАС — упродовж півроку. В "Оранті" за чотири місяці розстрочки беруть 300 грн.

— Торік і позаторік такого не було. Я купив у ТАС, бо там найдешевша. Взяв навиплат на чотири місяці.

Цікавимося, скільки коштує застрахувати нову "Шевроле Авео". Найдешевший поліс пропонують у "Аска" — 4459 грн, найдорожчий — у "ПЗУ-Україна", 6042 грн.

— Якщо поліс дешевший за 5 відсотків вартості авто, то штучно занижують ціну, — говорить 31-річний Анатолій Соболевський із громадської організації "Захист прав споживачів фінансових послуг". — 4 відсотки вартості машини — реальна ціна лише страховки КАСКО. А компанія ж іще платить за рекламу, податки, зарплати працівникам.

Ціну занижують страховики, що перебувають на межі банкрутства. Вони набирають клієнтів, а відшкодовувати збитки не збираються. Знижки можуть дозволити собі компанії чиновників, як, приміром, ТАС, яка належить віце-прем'єру Сергієві Тігіпку. Він нав'язав свої страховки всім держустановам.

Ціну вживаних машин страховики часто занижують. На автобазарі автомобіль продають, приміром, за 160 тис. грн, а компанії оцінюють у 100 тис.

— Якщо страхуєте нове авто, шукайте в договорі, чи ніде не згадується Третейський суд, — додає Анатолій Соболевський. — Поліс КАСКО з такою приміткою дешевший на 20-30 відсотків, але за ним збитків не відшкодовують. Така страховка передбачає оскарження рішення страховиків лише у  Третейському суді. В ньому судді — керівники страхових компаній. Їхнє рішення неможливо оскаржити у звичайному суді. Термінів розгляду справи немає. Тому процеси тривають місяцями. Здебільшого винним визнають власника авто.

 

6360

гривень коштує річна страховка життя для людини. Вона покриває витрати на лікування до 700 тис. грн. Якщо щорічно страхуватися протягом 40 років — нараховують 900 тис. грн премії.

 

Зараз ви читаєте новину «Дешеву страховку пропонують шахраї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі