пʼятниця, 25 травня 2012 07:15

Дадуть дотацію за телят

Виплату дотацій за утримання молодняка великої рогатої худоби обіцяють почати із 1 червня.

За теля віком 3-5 місяців селянину дадуть 250 грн, за 6-, 8-місячне — 500 грн. За старших віком до 11 місяців — по 750 грн. Або ж виплачуватимуть по 250 грн двічі-тричі із дорослішанням тварини. Таке передбачає постанова Кабміну №342 від 23 квітня цього року.

Для отримання дотації в сільську чи селищну раду треба подати паспорт великої рогатої худоби, ветеринарну картку. Також паспорт та ідентифікаційний код власника. Треба відкрити рахунок у банку для нарахування дотації. Довідку про відкриття рахунку теж подають із документами.

— Процедура може тривати місяць-два, — каже Микола Неїлик, 53 роки, з Вінницької облдержадміністрації. — Коли точно кошти почнуть надходити на рахунки, сказати не можу. Механізм ще не відпрацьований. Поки що нам невідомо, чи треба здавати худобу, на яку вже виплачена дотація. Механізму закупівлі поки що нема.

Реєструватимуть на виплату лише за наявності всіх документів. Однак бланків паспортів худоби не вистачає. Ветслужба Вінниччини має 5 тис., а треба видати 119 тис. Оформлення дотацій триватиме до 1 грудня.

Уряд увів дотацію, бо з початку року селяни вирізали 123 тис. голів худоби. Тепер тримають 2,5 млн корів. Однак одноразова дотація не вирішить проблеми скорочення поголів'я, вважає експерт Українського клубу аграрного бізнесу Єлизавета Святківська, 33 роки:

— Це звичайний піар влади перед виборами. Потрібна масштабна і довгострокова державна програма. Хоча таке для населення проводять уперше.

5000

гривень одноразової дотації виплачують селянам за придбання доїльного апарата українського виробництва. Вони мають тримати щонайменше три корови. Це передбачає постанова Кабміну №342 від 23 квітня 2012-го.

 

Зараз ви читаєте новину «Дадуть дотацію за телят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі