понеділок, 09 квітня 2007 17:15

Чоловік узяв кредит за чужим паспортом

Кредити на побутову техніку часто видають за спрощеною системою встановлення особи. Саме цим і користуються шахраї.

В"ячеслав Луценко, 42 роки, в березні продав свою двокімнатну квартиру на столичній Оболоні. Для оформлення довідки з опікунської ради у БТІ на кілька днів дав брокерові свій паспорт, ідентифікаційний код і довідку про доходи. За місяць отримав повідомлення з банку, що має виплатити 1 тис. грн за кредитом. Усього має 10 тис. грн боргу. Зателефонував до банку. Виявилося, на нього оформили кредит на покупку телевізора "Філіпс" із пласким екраном і відеокамери "Панасонік" у столичному магазині "Фокстрот".

Насправді техніки В"ячеслав не купував. Вважає, що це брокер дорогою в БТІ зайшов до магазину й оформив кредит на нього.

— Ми з брокером схожі, — каже Луценко. — Я на це відразу звернув увагу. Тільки в мене очі зелені, а в нього сірі. Мабуть, назвався моїм іменем у магазині. І йому оформили кредит. Підпис у мене нескладний. Навіть мій син підробляв його колись на табелі, щоб нам не показувати. Я пішов до магазину розбиратися. Там показали документи: мовляв, усе в порядку. Підпис схожий на мій. Кредит на три роки під нуль відсотків річних. Тепер мушу повертати.

— Судитися з магазином немає сенсу, — коментує ситуацію Ірина Рокитянська, 23 роки, з юридичного відділу столичної компанії "Київ-едвайс". — Якщо документи в порядку — не підкопаєшся. Єдиний вихід — знайти телевізор і відеокамеру. Брокер може тримати їх удома. Треба зайти до нього, перевірити унікальний порядковий номер, наприклад, телевізора. Заводи-виробники ставлять його на захисному кожусі. У магазині ведуть реєстр номерів усіх проданих приладів. За ним можна звірити номери. Утім, шахрай може сказати, що потерпілий сам подарував йому техніку. Тому не факт, що шахрайство буде доведено.

Єдиний шанс вберегтися від такого шахрайства — не давати паспорт малознайомим людям, пояснюють у Святошинському райвідділі міліції Києва. Не раз злочинці вклеювали власне фото в чужий паспорт. Спеціаліст одразу помітить це. Шахрая затримають за підробку документів одразу у магазині. Але якщо він схожий на справжнього власника паспорта, підміни можуть не помітити.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік узяв кредит за чужим паспортом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі