середа, 05 вересня 2007 18:26

Будівельникам у столиці платять до 4 тисяч гривень

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Екскаваторник Віктор Венгерівський шість років працює в будівельній компанії ”ТММ”. Нині будує житловий комплекс на столичній вулиці Ломоносова. Нещодавно Віктор отримав новий навантажувач ”JCB”
Екскаваторник Віктор Венгерівський шість років працює в будівельній компанії ”ТММ”. Нині будує житловий комплекс на столичній вулиці Ломоносова. Нещодавно Віктор отримав новий навантажувач ”JCB”

Трамвайні зупинки неподалік столичних вокзалів заліплені оголошеннями: "Потрібні будівельники. Зарплата — $800–1000. Іногородніх забезпечуємо житлом". Два роки тому Андрій Невінчаний, 28 років, із Хмельницької області подзвонив на вказаний телефон.

— Прораб набирав бригаду для будівництва двох котеджів у Ходосіївці (село за 9 км на південь від Києва. — "ГПУ"), — згадує Андрій. — Обіцяв по 600 доларів на місяць. Платню не затримував. Але до нашої бригади затесалися двоє ханиг. Постійно халтурили. Доводилося переробляти за них. Виробіток виходив менший. Тому, бувало, за місяць мали півтори тисячі гривень.

Рік тому Невінчаний улаштувався муляром у велику будівельну компанію. Зводить житлову 18-поверхівку на вул. Голосіївській.

— Робітників підбирають ретельніше, тому їх не вистачає, — сміється Андрій. — Я кладу цеглу й по суботах. Начальство не проти. Платять від виробітку. За місяць набігає понад три тисячі гривень.

Невінчаний закінчив інженерно-будівельний інститут. За фахом — інженер-сантехнік. Влаштувався муляром, бо платять більше.

— Сьогодні найбільший попит на оздоблювальників — малярів-штукатурів, плиточників, паркетників, — каже Катерина Кириченко, 20 років, провідний спеціаліст київської компанії "Стройкиевперсонал" на вул. Кудряшова. Вона спеціалізується на підборі працівників для столичних будкомпаній. — Платять їм від виробітку, як і мулярам.

Платню від виробітку отримують і бетонники, монтажники гіпсокартонних стін. В екскаваторників, водіїв автокранів і бульдозеристів зарплатня постійна — 2,5–4 тис. грн на місяць. Екскаваторник Віктор Венгерівський, 57 років, отримує менше — 2,1 тис. грн. Працює в компанії "ТММ", яка зводить житловий комплекс "Місто сонця" на столичній вул. Ломоносова. А живе в передмісті, за Броварами. На роботу їздить електричкою. На дорогу до столиці витрачає 1,5 год. Зважаючи на це, керівництво дозволило чоловікові працювати по сім годин на день, із двома вихідними.

— Три тижні тому навіть дали мені нову машину, — Віктор вилазить із кабіни екскаватора "JCB". — Називаю його "білорусом", бо схожий на старий радянський навантажувач.

Іногородніх селимо в гуртожитки

У компанії Венгерівський шість років. Сподівається допрацювати до пенсії.

У столиці бракує кваліфікованих працівників. Холдинг "Київміськбуд" має проблему з відтоком кадрів.

— У Києві майже 200 будівельних компаній, — каже керівник управління персоналу холдингу Петро Шевчук, 62 роки. — Дуже складно конкурувати за робітників. Приміром, у липні наш четвертий домобудівний комбінат прийняв на роботу 27 людей, а 21 спеціаліст звільнився.

Нині в "Київміськбуді" тисяча вільних робочих місць. Найбільше бракує мулярів і бетонувальників, які влаштовують монолітний каркас. Середня зарплата — 2,53 тис. грн.

Кваліфікованих фахівців доводиться шукати не один місяць, кажуть будівельники. Компанії "Стройкиевперсонал" нещодавно доручили найняти чорноробів. Обіцяють платити від 3 тис. грн.

— Будкомпанія квапиться виконати роботи вчасно, тому вже сьогодні потребує працівників, — пояснює Катерина Кириченко. — На "гарячих" об"єктах часто пропонують вищі зарплати, ніж у середньому в галузі.

Часто беруть людей і без досвіду. Киянин Володимир Дубовицький, 39 років, улаштувався монтажником буро-набивних паль на будівництво житлового будинку по бульв. Шевченка. За освітою чоловік — технік дротового зв"язку. На 3 місяці його поставили підмайстром досвідченого робітника. За рік призначили бригадиром. Тепер Дубовицький отримує не менш ніж 3 тис. грн.

— Виникає проблема, коли новий об"єкт будують у протилежному кінці міста, — каже він. — Я живу на Теремках. На Троєщину чи Виноградар добираюся довше ніж півтори години.

На київських будмайданчиках більшість працівників — іногородні, кажуть у компанії "Стройкиевперсонал". Шукачів роботи з інших міст компанія селить у гуртожитки. Має їх і "Київміськбуд".

Нині на столичних новобудовах 14 тис. вільних робочих місць, порахували рекрутери. Найбільша база вакансій — у міському центрі зайнятості на вул. Жилянській, 47б. Їх розміщають і на сайті www.dcz.gov.ua. Однак можна звернутися безпосередньо на будмайданчик.


Найбільш затребувані будівельні спеціальності в Києві


 професія порядок оплати  оплата, грн 
 мулярі  за куб. м  160–200
 бетонники-армувальники  за куб. м  150–200
 малярі-штукатури  за кв. м  15–25
 плиточники  за кв. м  40–80
 гіпсокартонники  за кв. м  20 і більше
 паркетники  за кв. м  20–50
 водії автокрана
 за місяць  2500–4000
 бульдозеристи
 за місяць  2500–4000
 кранівники баштових кранів  за місяць  2500–4000
 підсобники  за день  70–120
 чорнороби  за день  70–120
 покрівельники
 за місяць  3000 і більше
 електрики
 за місяць  2500 і більше
 сантехніки
 за місяць  2500 і більше
 слюсарі
 за місяць  2500 і більше
 токарі-станочники  за місяць  2500 і більше
 електрогазозварники  за місяць  2000–3000

Зараз ви читаєте новину «Будівельникам у столиці платять до 4 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі