вівторок, 08 липня 2008 16:57

Більші заробітки треба планувати

Житель селища Салькове Гайворонського району Кіровоградської області 70-річний Леонід Манченко отримує 500 грн пенсії. Її не вистачає.

— У селі в нас зовсім нема прогресу. Навіть газу нема — глушина, — скаржиться чоловік. — Живемо втрьох: я, дружина і молодший син. Торік був неврожай. Овочі купували в сусідів. Свиню б завів, так нема чим кормити.

Манченко щоліта заготовляє дрова. Мріє про електропилу за 500 грн. Тисячі гривень пенсії на все б вистачило, вважає він.

Завідувачка заводського гуртожитку киянка Любов Мельник, 58 років, хотіла б 2 тис. грн зарплати і ще 1 тис. грн пенсії. Поки що має 1,5 тис. грн. На побутові витрати їй із чоловіком вистачає.

— Я б хотіла кожен рік на море їздити, щоб менше хворіти. І не самій, а з чоловіком, — говорить жінка. — Але грошей виходить наскладати на одну путівку. А чоловік залишається глядіти квартиру.

19-річна студентка Світлана планує за три роки придбати машину і квартиру в столиці. Приїхала з Ужгорода. Поки що працює секретаркою за 1,5 тис. грн на місяць.

— Я почала шукати підробітки, — ділиться досвідом. — Часто запрошують розклеювати об"яви на стовпах. Але цим на житло не заробиш. Та на ловця, як кажуть, і звір біжить. Товариш запропонував бути торговим агентом.

Чоловік скуповує в автосалонах конфісковані автомобілі, потім перепродає на 10 тисяч дорожче

Чоловік скуповує в банках та автосалонах конфісковані автомобілі, потім перепродає. Бере лише дорогі машини. Світлана шукає заможних покупців. За це отримує 5% від навару.

— Наприклад, продали машину на 10 тисяч дорожче, ніж узяли в банку, — пояснює дівчина. — Я отримую 500 доларів.

Студентка Києво-Могилянської академії Альона Сідак, 22 роки, улаштувалася менеджером у бельгійській компанії "Айвакс". Досліджує український ринок.

— Заробляю до п"яти тисяч гривень, — розповідає. — Живу з батьками, і поки що свої заробітки витрачаю на вбрання, відпочинок і розваги.

Дівчина має мету — отримувати кілька тисяч доларів, щоб за рік-два відкрити власний бізнес.



Павло Мосійчук стане мільйонером через сім років


— Фінансове благополуччя треба планувати, — запевняє киянин 34-річний Павло Мосійчук. Нині він працює страховим агентом. — Я читав книжку фінансиста Ріка Джойнера "П"ять складових успіху". Найперша порада там: чітко поставити завдання. Наприклад, до 2020 року стати мільйонером. Або мільярдером, якщо хочете. Далі треба розробити кроки до мети.

Спочатку чоловік почав відкладати гроші. За книжкою Ріка Джойнера, це має бути 10% від доходів. Із 2001 року Мосійчук щомісяця відкладає зі своєї зарплатні не менше $20:

— Я тоді працював столяром, отримував більше 200 доларів. Моя жінка спершу опиралася: "Забираєш гроші у дітей". Але потім згодилася. На одну одежину більше купиш чи менше — несуттєво. Зате за рік набирається чимала сума.

Зекономлені гроші Мосійчук складає на депозитний рахунок у банку. Нині за ним нараховують 17,5% річних. Заощадження не знімає:

— За 30 років разом із процентами матиму більше мільйона!

Знімати гроші не обов"язково. Банки охоче дають вигідні кредити клієнтові з таким рахунком, запевняє Павло. Він уже позичав $20 тис. на власний бізнес — під заставу депозиту.

— Відриваючи від себе ті 20 або 50 доларів, людина привчається розважливо керувати власним грошовим потоком. Далі тобі починають приходити цікаві, перспективні бізнес-ідеї, які можуть приносити постійний прибуток.

Нині Павло керує ремонтно-будівельною фірмою. Влаштувався страховим агентом у "ТАС-страхування".

— Як страховий агент працюю не більше години на день, переконую людей застрахувати своє життя. Умови вигідні: якщо страховий випадок, смерть не настане, людина після закінчення строку договору отримує свої гроші назад із процентами. Я вже застрахував півсотні знайомих та сусідів. Робимо ремонт — я тим людям теж розповідаю, що треба застрахуватися.
Клієнти оплачують страховку раз на рік. Щоразу Мосійчук отримуватиме 5% від платежу. Він порахував, що, застрахувавши сотню людей, щороку отримуватиме майже $20 тис. бонусів.
— Років за 7–8 я маю вийти на річний прибуток у мільйон доларів, — ділиться планами чоловік. Мільйон у банку матиму на пенсію.
Зараз ви читаєте новину «Більші заробітки треба планувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі