середа, 19 серпня 2009 16:58

Безробітним платять допомогу 350 гривень протягом року

Безробітних Вінницької області примушують відвідувати семінари у центрах зайнятості.

Лекція триває майже годину. Претендентам на вакансії розказують про вільні робочі місця і дають поради, як поводитися на співбесідах із роботодавцем.

На обліку обласного центру зайнятості — 26,7 тис. осіб. Це на 2 тис. більше, ніж торік. А вакансій — лише 1,3 тис. Великий конкурс на кухарів — 65 осіб на місце. Серед менеджерів, бухгалтерів за фахом — понад 60 безробітних. Найбільший конкурс на вакансію прибиральника. На одне місце претендують 80 вінничан.

— Найбільший попит на швачок, електрогазозварювальників та електриків. Наприклад, одне підприємство набирає 30 швачок. Ми готові їх навчити, якщо роботодавець заплатить за це, — розповідає заступник директора Вінницького обласного центру зайнятості Віктор Маланін, 60 років.

Але зарплата швачки низька, 800–1000 грн на місяць, зварювальника — 1200 грн. Охочих іти на таку роботу мало.

— Замість спокійно бараболю копати, я маю щотижня йти на ті семінари у центр зайнятості. А толку ніякого, — каже вінничанка Інна Данильчук, 38 років.

Раніше на такі заняття запрошували раз на місяць. Тепер щотижня. Інспектори застерігають: якщо пропустити семінар, можуть позбавити статусу безробітного. Тоді перестануть платити матеріальну допомогу.

Щотижня треба ходити на семінари. Інакше не дадуть матеріальну допомогу

— Нам читають нудні лекції, що треба працевлаштуватись. Але ж роботи, вакансій все одно нема, — продовжує Данильчук. — Як на мене, оцими семінарами давлять людей, щоб знімалися з обліку. А тоді звітують, що безробітних в області меншає.

42-річна Марія їздить на заняття із села Оленівка Вінницького району. Щотижня витрачає на дорогу 10 грн. Отримує допомогу 350 грн на місяць.

— Я б замість платити за маршрутку їсти щось краще купила б. А так знущаються над нами.

Вінничанин Богдан Левчук, 22 роки, цього літа закінчив технікум. Має диплом менеджера з підприємництва. Роботу шукав місяць, але працевлаштуватися не зміг. Став на облік у центр зайнятості.

— Тут мені сказали, що ставати на облік без стажу невигідно. Треба влаштуватися хоча б формально. Я місяць пропрацював, а тоді знову прийшов, — розповідає Богдан.

Маючи місяць трудового стажу, хлопець може стати на облік як застрахована особа, запевняє прес-секретар обласного центру зайнятості Марія Довговецька. Йому протягом року передбачена мінімальна допомога 350 грн. Якщо ж ставати на облік без стажу, ці виплати будуть лише півроку.

— Вакансії оновлюються щодня. Тому безробітним вигідно ходити на семінари, — пояснює Віктор Маланін з обласного центру зайнятості. — Вони краще розумітимуть ситуацію на ринку праці. Як часто проводити семінари для безробітних — раз на місяць чи раз на тиждень — кожен центр зайнятості вирішує самостійно.

Після скорочення штату доводиться працювати за трьох

На обліку в центрах зайнятості Львівщини цього літа — 37,2 тис. осіб. У Донецькій області 53,5 тис. офіційно зареєстрованих безробітних. Такі дані наводить обласний центр зайнятості.

На інтернет-порталі rаbota.ua цифри вищі. Лише в Донецьку понад 68 тис. людей не мають роботи.

— Мама працює на Новокраматорському машинобудівному заводі програмістом, — розповідає 26-річна Олена Бичкова з Краматорська Донецької області. — Торік отримувала чотири тисячі гривень. Для нашого міста хороші гроші. Узимку їм урізали всі надбавки, не видали 13-ту зарплату. Зараз мама тисячу двісті має. Людей просять брати раз на тиждень півдня за свій рахунок.

— А от знайомий працює на іншому заводі технологом. У них багато людей звільнили. Тепер він працює за трьох. У робочий час усе зробити не встигає, багато бере додому, — розповідає Бичкова.

У Краматорську живе 200 тис. осіб, із них 4 тис. — без роботи.

Зараз ви читаєте новину «Безробітним платять допомогу 350 гривень протягом року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі