четвер, 25 березня 2010 17:23

Безробітний щотижня отримує 480 євро

Автор: фото з особистого архіву Юлії Лопаніциної
  Минулого літа Юлія Лопаніцина разом із чоловіком своєї матері Глібом та сестрою Лерою (на фото)  їздили на  Кліффс-оф-Мохер, найзахідніший мис Ірландії
Минулого літа Юлія Лопаніцина разом із чоловіком своєї матері Глібом та сестрою Лерою (на фото) їздили на Кліффс-оф-Мохер, найзахідніший мис Ірландії

20-річна Юлія Лопаніцина навчається в Київському політехнічному університеті. Але працювати за фахом не планує. Поїде до Ірландії. Там живе Юлина мати Тетяна Аркадіївна, 40 років.

— Мама більше року за кордоном. Познайомилася по Інтернету з чоловіком, вийшла заміж. Він теж іммігрант, з Естонії. Переїхали туди з моєю молодшою сестрою Лерою.

Тетяна Аркадіївна та  її чоловік 40-річний Гліб не працюють. У Ірландії живуть на соціальну допомогу. Емігранти із країн Євросоюзу починають отримувати гроші через два роки по приїзді.

— Гліб одержує по безробіттю 200 євро щотижня. Там усі виплати щотижневі. Ще 165 євро надходить на дружину та доньку. 600 євро на місяць держава видає на житло. Винаймають будинок за 700 євро на місяць. В Ірландії мало багатоповерхівок, більшість людей живуть у котеджах.

Загалом родина отримує від держави 480 євро на тиждень. А мінімальна зарплата — 365.

Тетяна Аркадіївна та її чоловік не працюють

Гліб працював на меблевій фабриці.

Тетяна Аркадіївна закінчила в Україні курси манікюру. Підробляє вдома.

Через три–чотири роки родина зможе мати власний будинок. За комунальні послуги платитиме 30–40 євро на тиждень. Соціальним житлом емігранти мають право користуватися до смерті або доки не виїдуть із країни.

Допомогу на дітей виплачують до їхнього повноліття

Середня зарплата ірландця — понад 400 євро на тиждень. Добре платять досвідченим учителям, до 1000 євро. Іще більше заробляють лікарі.

Хліб в Ірландії коштує 2–3 євро, літр молока — 1,5 євро, м"ясо — 5–8 євро/кг. 0,7 л горілки обійдеться у 20 євро, вино — 5–20 євро за пляшку.

Пенсія — 200 євро на тиждень. Літні люди безкоштовно їздять у транспорті та відвідують курси — опановують комп"ютер, вивчають іноземні мови. Туристичні програми пропонують знижки пенсіонерам.

500 євро на тиждень отримують на дітей сім"ї, чий заробіток менший мінімальної зарплати — 365 євро на тиждень. Держава виплачує допомогу від народження дитини до її повноліття. Щороку видає гроші на підручники та шкільну форму.

Безробітні й малозабезпечені мають медичну страховку. Вона дає право на безкоштовне лікування. А так медицина дуже дорога. Прийом у лікаря — 50 євро, доба в лікарні обійдеться у 700, упаковка антибіотиків — 100 євро.

Зараз ви читаєте новину «Безробітний щотижня отримує 480 євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі