вівторок, 05 березня 2019 06:05

Бензин продають зі знижкою у три гривні

Паливо відчутно ­подешевшало на­прикінці 2018 року. ­Великі мережі знизили ціни на бензин на 4 ­грн за літр, дизель — на 2,5 грн.

У середньому літр бензину марки А-95 коштує 28,44 грн, дизпалива — 28,33. Автогаз продають по 10,44 ­грн/л.

— На вартість бензину впливає ціна нафтопродуктів на кордоні та курс валют. Подорожчання ­нафтопродуктів на відсоток означає підвищення вартості бензину на 10 ко­пійок за два тижні. Кожні 10 копійок у курсі долара — це 7–8 копійок у роздрібній ціні палива, — говорить 46-річний Геннадій Рябцев із науково-технічного центру "Психея". — Останнім часом долар трохи ослаб. Однак є ризики, що після виборів почне активно дорожчати. Водночас несуттєво зросли ціни на нафтопродукти на кордоні, тому бензин може подорожчати на 50 копійок за літр. Дешевий долар компенсує зростання вартості нафтопродуктів. Тому ціна бензину на ринку палива стабілізувалася. Поки що передумов до подальшого здешевлення чи подорожчання немає. Мережі конкурують між собою за допомогою програм лояльності. Пропонують клієнтам купувати зі знижками. Інколи придбати паливо можна на 3 гривні дешевше.

Автомобільний газ із початку року подешевшав на 3 грн/л. Минулого тижня ціна зросла на 10–15 коп/л.

— Ринок скрапленого газу менш конкурентний, ніж бензину і дизпалива. Крім того, взимку обсяги споживання автогазу набагато менші, ніж літом. Щоб не втратити клієнтів, трейдери додатково знижують ціни. Тому з початку року скраплений газ активно дешевшав. Як тільки зросте попит, ціна перестане падати і газ подорожчає.

За останній рік українці стали купувати менше палива. Скорочення споживання насамперед пов'язане зі зменшенням платоспроможності громадян. Вони змушені економити і переходити на дешевші ресурси. Наприклад, із бензину на скраплений газ. Водночас активно оновлюється автомобільний парк. Нові машини економніші — менше споживають. Також маємо суттєвий тіньовий ринок палива.

Зараз ви читаєте новину «Бензин продають зі знижкою у три гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі