вівторок, 08 лютого 2011 00:15

Анатолій Лобанов працює в Білорусі по 12 годин на добу

На роботу в Білорусь Анатолій Лобанов із райцентру Городня Чернігівської області їздить з осені минулого року. Працює на будівництві.

— Їжджу на два тижні в місяць. Працюю вахтами. Будуємо Гомельський деревообробний комбінат, — розповідає Анатолій Лобанов, 38 років. — Наші за 14 днів заробляють до 1,2 мільйона білоруських рублів. Це 400 доларів. У білорусів це середня зарплата за місяць. Хоча вчителям і медикам платять набагато менше. Сторож отримує 100 доларів.

— Я багато років працював у Росії. На заробітки в Білорусь перебрався, бо ближче до дому. До того ж не дурять із зарплатою, не чіпає міліція, як у Росії. Два тижні на місяць проводжу із сім'єю.

Будівельників наймають переважно державні підприємства. У них зарплати вдвічі-втричі нижчі, ніж у приватників. Оформляють на роботу офіційно. Із зарплати відраховують 32% податку. Анатолій працює по 12 год. на добу. Вихідний — у неділю. А білоруси мають 8-годинний робочий день і два вихідні. Підприємство забезпечує українських заробітчан гуртожитком і видає добові — по 15 тис. білоруських рублів на добу. Обід у робітничій їдальні обходиться у 6–7 тис. руб.

— Наїдаюся так, що ледве встаю з-за столу, — каже Анатолій Лобанов. — На вечерю купуємо харчі в магазині. Ціни на продукти майже такі ж, як у нас. Зате м'ясо дешевше. А от мобільний зв'язок дорогий. До того ж треба платити й за вхідні дзвінки.

— Наших у Білорусі багато. Половина пасажирів автобуса Чернігів–Гомель — це будівельники, як я. Наше містечко недалеко від білоруського кордону. Підприємства стоять, роботи немає. Працює лісгосп. Влаштуватися туди на роботу для городян — велике щастя. Зарплата 1,5 тисячі гривень.

39-річний Андрій Жадченко організовує в Білорусі будівельну фірму. Раніше працював заступником голови Городянської райдержадміністрації:

— Городянські чоловіки при здоров'ї, руки ростуть із потрібного місця. Раніше масово їхали на заробітки до Києва. Столиця та Крим годували до осені 2009-го. Тепер українські будови стоять. У Білорусі криза не так помітна. Зводять свино- та птахокомплекси, деревообробні комбінати, цементні заводи, житло. Наприклад, Гомель за генеральним планом до 2020 року, має зрости вдвічі й стати містом із населенням 1,2 мільйона. Туди їдуть на роботу з багатьох областей, зокрема й із Західної України.

Зараз ви читаєте новину «Анатолій Лобанов працює в Білорусі по 12 годин на добу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі