пʼятниця, 20 січня 2006 15:04

Як стати успішним маляром?

 

За статистикою, кожний п"ятий працездатний українець має будівельну спеціальність. Але бум на ринку нерухомості вимагає більше кваліфікованих майстрів. Щоб стати хорошим маляром, штукатуром чи плиточником, диплома не потрібно — треба лише почати працювати на будівництві.

— Навчання в ПТУ — даремно витрачений час. Стати класним фахівцем можна у процесі роботи, — переконаний бригадир будівельників компанії "Екобуд" Олександр Прокопчук, 31 рік. — Якщо маєте при собі бодай якісь документи, сміливо рушайте до найближчого будмайданчика і питайте прораба, чи є для вас робота. Навіть без посвідчення спеціаліста. Під наглядом досвідченого майстра за місяць роботи підсобником засвоїте ази: як тримати шпатель, готувати робоче місце, ґрунтувати стіну. Звісно, вдосконалюватися можна все життя. Але щоб заробляти від $300 на місяць — вистачить і кількох тижнів навчання.

Бути маляром вигідно з двох причин. По перше — оздобленням можна непогано заробляти. По-друге, власне житло теж треба ремонтувати хоча б раз на п"ять років. Засвоєне ремесло допоможе зекономити. Бо роботу маляра оцінюють у щонайменше $300 на місяць.

Новачкам багато роботи не загадують. Якщо відстали шпалери або ліпнина, початківець має відробити вартість зіпсованих матеріалів. Хоча таке трапляється рідко. Учням зазвичай дають прості завдання.

— Швидко вчаться і працюють, навіть краще за чоловіків, сільські жінки, — вважає Олександр. — Вони терплячі, охайні, переважно непитущі.

Коли людина опанувала ремесло, вона може або найнятися сама, або ж  "працювати на фірму" — влаштуватися у велику будівельну компанію. У вільнонайманих малярів заробітки вищі, ніж у робітників компаній. Проте останні мають свої переваги.

Не намагайтеся дурити клієнта на "зекономлених" матеріалах

— Зате робота в мене з гарантованою зарплатою і не залежить від сезону. А запис у трудовій книжці дає надію, що з часом матиму пенсію, — пояснює 28-річна Наталя Хоменко, яка приїхала до Києва з Охтирки Сумської області й відразу влаштувалася в "Екобуд".

Але не всі столичні маляри вважають роботу на посередника прийнятною для себе. Ті, хто сам виконував приватні замовлення на ремонт квартир і має свій інструмент, не поспішають влаштовуватися у великі компанії.

— У будівельну організацію йдуть люди з незначним досвідом роботи або ті, хто не має житла. Фірми часто забезпечують своїх робітників гуртожитками, — каже 43-річний плиточник Василь Благнюк, який працює "сам на себе" — кладе плитку по $15 за кв. м.

Успіх приходить до малярів, які мають замовлення і постійну бригаду. Так вважають і приватні, й корпоративні будівельники. Найважливіша вимога до спеціаліста — висока якість роботи, яка й забезпечує наступні замовлення. Гарних майстрів, як відомо, клієнти радять один одному.

Бувають замовлення й на $10 тис., — розповідає Василь. — Але треба зважено складати кошторис і встановлювати терміни закінчення робіт. Бо, якщо "прострочиш" — не заробиш, або й заборгуєш замовнику. І не намагайтеся дурити клієнта на "зекономлених" матеріалах. Бо це робить безперспективною подальшу кар"єру.

Розцінки на "малярку" ($/кв. м)

Фасадні роботи
фарбування фасадів (без ремонту)    0,8
фарбування фасадів з частковим ремонтом     2
(з ремонтом 30%)    від 3
(з ремонтом 50%)    від 4
фарбування віконних рам (стандарт)    2
фарбування віконних рам (стандарт) з ґратами    від 3
фарбування ліплення    2
плиточні роботи    від 7

Штукатурні роботи
штукатурка вапняним розчином    2
штукатурка цементним розчином    2,5
олійна штукатурка    від 3,5

Внутрішнє оздоблення
підготовчі роботи    0,5
шпатлювання стін    від 2
шпатлювання стелі    від 3
побілка    від 0,5
шпалери    від 1

Зараз ви читаєте новину «Як стати успішним маляром?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі