четвер, 26 лютого 2009 19:05

45 тисяч гривень на гектарі суниці заробила торік Лариса Мазерак

Перед посівною фермери планують, що сіятимуть 2009 року.

— Позаторік найвигіднішою була кукурудза. Тонну забирали по 1400 гривень, — каже Олексій Бутенко, 48 років, фермер із села Дягова Менського району Чернігівщини.

Тепер ціна – 900 грн за 1 т.

— Але сире зерно нікому не треба, — уточнює Олександр Ратушний, 60 років, головний агроном сільгосптовариства "Черепин". Це в селі Черепин Тетіївського району Київської області. — Ми здали на сушку 630 тонн кукурудзи. Ще 300 тонн віддали хлібоприймальникам як плату за сушку. Зернята соняшника теж сушити треба. Його зараз забирають по 1,5 тисячі гривень за тонну. Восени ціна була 2 тисячі.

"Черепин" засіватиме 500 га ячменем. Продасть пивзаводу, що в райцентрі Славута Хмельницької області. За 1 т отримує від 1200 грн. Пивовари збільшують виробництво, отже, потреби в сировині зростуть. Ціна на ячмінь не знижуватиметься. Пшениця — дешевша.

— Улітку за тонну якісної пшениці п"ятого-шостого класу давали 400 гривень. Це дуже дешево. Бо зовнішній ринок був закритий. Півтора місяці тому нарешті дозволили вивозити за кордон. І ціна швидко зросла до 900 гривень. У виграші опинилися ті, хто притримав продукцію.

Цьогоріч "Черепин" посадить удвічі менше цукрового буряку.

Два сусідні цукрозаводи закрилися, третій на підході

— Два сусідні цукрозаводи закрилися, третій на підході. Раніше вони давали кредити на посів буряків. Інші підприємства погіршують умови. За саму лише переробку на цукор завод забирає половину урожаю. Нам такі умови невигідні.

57-річна фермерка Людмила Цимбалюк із села Підлужне Костопільського району  Рівненщини садитиме овочі:

— Запланувала 25 гектарів під сортову картоплю. Насіння куплю по 8 гривень за кіло. 2008-го продала врожай по хорошій ціні: 3–4 гривні за кіло при собівартості півтори гривні. Але спочатку треба знайти, де її складати. Бо зимою ціни найвищі. У мене власне овочесховище.

Фермер Володимир Коваленко, 57 років, обробляє угіддя в Баришівському та Броварському районах Київщини. Розповідає про собівартість городини:

— Кілограм моркви мені обходився у 80 копійок, капусти — 55 копійок, буряка — 45. Збираємо все вручну. Зараз продаю все оптом по 50 копійок за кіло. Невігідно, але ж воно пропадає.

2008-го Коваленко мав під овочами 40 га. Тепер площі скоротить учетверо.

— Спочатку варто знайти покупців — великі оптові бази, магазини. Виграють великі підприємства, які ведуть автоматизовану посадку та збирання овочів. Так собівартість менша.

38-річна Лариса Мазерак із селища Маньківка Черкаської області п"ять років вирощує суницю. Допомагають чоловік і свекруха. Мають поля в сусідніх Нестерівці та Буках.

— У мене сорти Презент і Зенга-Зенгана, — розповідає. — Розсаду купувала сортову, по 2 гривні за кущик. Тепер розвела 50 тисяч кущів.

Торік Мазераки зібрали приблизно 10 т суниці з 1 га. Половину продали вроздріб, по 12 грн/кг. Решту здали на переробний завод "Сіріус-Агро" в сусідній Звенигородський район. Із 1 га отримали 45 тис. грн чистого прибутку.

— Суницю треба сапати, поливати. Це все наша праця. А загалом особливого догляду не потрібно, — каже Лариса. — Ягоди розводитиму і далі.

Зараз ви читаєте новину «45 тисяч гривень на гектарі суниці заробила торік Лариса Мазерак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі