пʼятниця, 22 червня 2012 06:00

150 гривень вирахували із зарплати за побитий унітаз

Жителька столичної Троєщини студентка 22-річна Євгенія Карпенко два літа поспіль працює вожатою в дитячих таборах Одеської області.

— Уперше поїхала туди два роки тому. Хотіла на морі задарма відпочити й вивчити дитячу психологію, — розповідає вона, навчається в педуніверситеті ім. Драгоманова на факультеті психології. — Працювала два місяці в літньому таборі "Чайка" під Одесою.

За місяць Євгенії платили 500 грн. Харчувалася й жила безкоштовно. Мала дивитися за 25 дітьми від 7 до 16 років — водити їх до їдальні, на море, влаштовувати ігри, чергувати в коридорі, доки не заснуть.

— Більшість — діти-сироти з інтернатів. Багато замкнених у собі, некерованих. Часто б'ються між собою. За перші два дні зірвала голос від крику, потім цілий тиждень говорила пошепки. Через це мене майже ніхто не слухав.

За два місяці Євгенії заплатили 650 грн замість 1 тис.

— 200 гривень вирахували за три радянські алюмінієві дверні ручки, які зламали мої вихованці, пробитий м'яч і зламану ракетку для бадмінтону. А за 3 години до від'їзду вирахували ще 150 гривень, бо хтось розбив бачок для унітазу.

— У мене теж господар вирахував 300 гривень, — каже киянка Олена Волошина, 21 рік, навчається в Київському політехнічному університеті. Улітку вона влаштувалася продавцем путівок у Євпаторії в Криму. — Я пішла з робочого місця на три години раніше. Один москвич запросив на яхті покататися.

Олена знайшла роботу через подругу. Щомісяця заробляє 2500 грн.

— Найкраще шукати роботу через знайомих, бо на сайтах пропонують не більш як 1500 гривень.

— Зараз по Києву 464 вакансії для студентів на літо, — каже 27-річна Вікторія Котлярова із сайта працевлаштування "Джобс юа". — Найзатребуваніші працівники фаст-фудів, офіціанти, промоутери і продавці. Отримують до 3 тисяч у місяць.

Найбільше платять аніматорам за кордоном.

— Їх набирають на курорти Єгипту, Туреччини, Тунісу. Там відпочиває багато російськомовних. Завдання студентів грати з ними у волейбол на воді, крутити дискотеки, влаштовувати шоу. За місяць можна заробити 300-500 доларів.

Сутулі швейцари викликають підозру

22-річний Ростислав Чернецький, студент Київського економічного університету, в травні влаштувався швейцаром у столичному 4-зірковому готелі "Рів'єра" на Подолі.

— Спочатку не хотів йти, бо валізи тягати якось несолідно. Але спокусився зарплатою.  Пройшов дві співбесіди —  українською і англійською мовами. Попросили довідку про несудимість із міліції. Сказали спину рівно тримати, бо сутулі швейцари в іноземців викликають підозру, — каже він.

Зарплата Ростислава 1800 грн. Ще 4-5 тис. грн отримує чайовими.

— Скидаємо їх у спільну касу, а в кінці місяця ділимо. Якщо хоч раз помітять, що не поділився, місяць чайових не отримуватимеш. Мені найбільше давав американець — 50 доларів. По дорозі до номера розказував анекдоти, а я з них сміявся — хоч майже нічого не розумів.

— Студенти влаштовуються промоутерами, моделями, — каже експерт з ринку праці  компанії "Хедхантер" Наталія Маціпура, 23 роки. — Популярна вакансія — оператор колл-центру, який відповідає на телефонні дзвінки. Заробіток 2400-2500 гривень.

 

Зараз ви читаєте новину «150 гривень вирахували із зарплати за побитий унітаз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі