четвер, 03 лютого 2011 19:01

"Змушують писати заяви про переведення з повної ставки на нуль п'ять"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Голова Львівської обласної ради Олег Панькевич
Голова Львівської обласної ради Олег Панькевич

Відвідувати райони області щотижня планує голова Львівської обласної ради Олег Панькевич, 38 років. Минулої п'ятниці він здійснив першу таку поїздку — до Радехівського та Бродівського районів. Відвідав об'єкти, що їх фінансує обласна рада, поспілкувався з керівниками комунальних підприємств і жителями.

Об 11.00 розпочинається прийом громадян у Радехові. Біля кабінету голови районної ради півтора десятка людей. Панькевич сидить за столом для нарад. Одягнений у темно-сірий костюм, рожеву сорочку, фіолетову краватку. Першою заходить Корнелія Макітра, 69 років. Спирається на дві палиці. Сідає, простягає голові документи.

— Христос ся рождає, — вітається. — Маю катар очей. Із кожним днем усе гірше бачу. Консультувалася у Львові — треба чотири тисячі гривень на кожне око.

— Обласна рада виділить вам одноразову матеріальну допомогу. Можливо, звернемося до управління охорони здоров'я, щоб вам зробили операцію за державний рахунок, — говорить Панькевич.

— У мене ще стенокардія, два інфаркти перенесла. Одне стегно стерлося. Маю цілий букет — п'ять хвороб. І доглядати за мною нікому, — продовжує відвідувачка.

— Десь у лютому прийдіть у районну раду — буде допомога.

— Будьте здорові всі. Хай вам щастить. Хай Бог дає здоров'я, — Корнелія Макітра задкує до дверей.

Депутат районної ради від села Сушно 40-річний Юрій Юзвак одягнений у чорне пальто.

— Наступного разу не чекайте черги, — радить Панькевич. — Ви прийшли як депутат, від імені громади.

— У наше село два рази вели газ і ніяк не можуть довести, — розказує відвідувач. — Чотири роки тому труби поклали, навіть не поспаювали докупи. Ще трохи пролежать — люди все розкрадуть. Вийде, що вже вкладені гроші пішли намарно.

— А селяни готові продовжувати роботи за власні гроші, якщо буде підвідна труба? — запитує голова. — Поцікавтеся у місцевих, вивчіть досвід сусідніх громад.

Найдовше в кабінеті затримуються троє представників організацій "Просвіта" і "Рідна школа". Просять виділити гроші на святкування 200-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича в листопаді цього року.

— У селі Нестаничі збереглися церква, в якій він правив, каштан, який він посадив, — голосно говорить Юрій Сухар, 55 років, голова районної "Просвіти". — Хочемо провести всеукраїнську конференцію, організувати конкурс віршів, видати книжку. Збираємо матеріал для музею Шашкевича. Потрібно близько півмільйона гривень. Звичайно, на державні кошти не розраховуємо. Розіслали всім депутатам листи. І ви на сесії розкажіть, що є така добра справа.

— Ми теж надішлемо листа президентові від імені обласної ради, — відповідає Олег Панькевич. — Але треба враховувати, хто нами зараз керує. Ви самі знаєте, які святкування вони зараз насаджують.

За 1,5 год. голова облради встигає прийняти сім осіб. Із коридору чути колядки.

— Там працівники культури, — шепоче Панькевичу на вухо помічник.

— Так нехай зайдуть.

— Їх там багато. Всі не помістяться.

Чиновник виходить у коридор. Біля входу зібралися з півсотні людей. Гамір.

— Людей лякають, що у бюджеті зменшено видатки на культуру, — бере слово депутат облради Степан Ханас, 60 років. — Змушують писати заяви про переведення з повної ставки на нуль п'ять (півставки. — "ГПУ").

— Яка ж тоді пенсія буде? Два роки до пенсії — і 35 років стажу коту під хвіст, — обурюється жінка у сірій куртці.

— Бюджет формувала облдержадміністрація, — пояснює голова. — Облрада може його або затвердити, або ні. Всі обласні ради ще до нового року позатверджували бюджети. Бо вони є пропрезидентськими. Ми не підтримали, а почали розглядати. І побачили, що там є багато претензій. Витрати на адміністрацію президента не зменшені. На Кабінет Міністрів не зменшені. Зате зменшені видатки на бюджетні установи.

— Скажіть конкретно, переведуть нас на нуль п'ять чи ні? — чути з натовпу.

— Ми спілкувалися з головою облдержадміністрації Цимбалюком у присутності голів усіх районних рад. Він пообіцяв, що жодна структура не буде закрита. Тому ніяких заяв не підписуйте.

14.00. Панькевич сідає у сірий "мітцубісі" та прямує до селища Підкамінь Бродівського району. Біля в'їзду до населеного пункту автомобіль зупиняють працівники міської ради. Двоє дівчат у вишиванках вручають коровай.

— Не люблю цей протокол, — кладе хліб у багажник. — Хоч родом із цих країв. Ця частина району розташована на підвищенні. Зима тут тримається довше. А люди дуже щирі.

Авто прямує до підкамінського монастиря. Обласна рада виділила кошти на ремонт його дзвіниці.

— Маємо 15 хвилин, — Панькевич за руку вітається з настоятелем обителі, отцем Андрієм. — Але я ще обов'язково до вас заїду.

— У підземеллі церкви свого часу була катівня енкаведистів, — священик показує храм. — Торік померла остання жінка, яка вийшла звідти живою. Маємо фігуру розп'яття XVII століття і копію Підкамінської чудотворної ікони.

Директор фірми "Нова Аркада" 49-річний Ігор Новосад розповідає про ремонт дзвіниці.

— 2009-го встановили дві третини риштування. Торік — решту і розібрали дерев'яну частину. Тепер треба зібрати все назад. За проектом 2006 року це мало обійтися в 1,3 мільйона гривень. Але ціни відтоді змінилися. Крім того, неточно було виміряно висоту дзвіниці — вона на дев'ять метрів вища, ніж думали.

— Як завжди, купа інформації, а нічого по суті. Якби за ремонт узялися самі монахи, вже давно все би зробили, — дорікає Панькевич вже у машині.

Із Підкаменя голова облради їде до Бродів. Там на прийом записалися 50 жителів.

Ніколи не відпочивав за кордоном

Уперше Олег Панькевич взяв участь у виборах 1990-го — мав тоді 18 років. Був кандидатом до Бродівської районної ради. Програв у другому турі голові колгоспу. Тоді ж організував голодування серед учнів Бродівського педучилища на підтримку студентів, що голодували в Києві. 1993 року вступив до Соціал-національної партії України — так до 2004 року називалося Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

У Львові винаймає двокімнатну квартиру в старій частині міста. Каже, планує змінити житло на дешевше. Родина живе у Бродах. Дружина 31-річна Наталія Вихрист за освітою журналіст, зараз очолює туристичну фірму. Виховують сина 5-річного Назарія і доньку Дзвениславу, 7 років. Мають авто "деу".

— Ніколи не відпочивав за кордоном, — говорить Олег Панькевич. — Хоча це не принципово, просто не виходило. В останні роки щоліта з сім'єю їздили на озеро Донузлав біля Євпаторії. Дуже екологічно чисте місце. Тепер діти підросли, хотіли на літо віддати їх бабці й летіти в Туреччину. Але за виборчою кампанією не встиг. У вільний час люблю порибалити. Та вибратися до водойми вдається рідко — за минулий рік брався за вудку тільки три рази. Друзі знають, що коли йдуть до мене в гості, обов'язково частуватиму своєю фірмовою стравою — печеним коропом. Приправ туди майже не додаю, але готую за своєю технологією, яку нікому не розповідаю.

Зараз ви читаєте новину «"Змушують писати заяви про переведення з повної ставки на нуль п'ять"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі