вівторок, 07 лютого 2006 18:42

Зимові огірки вирощують на соломі

Автор: фото: Саболич НІГРІНІ
  Аслан Гашимов показує свої теплиці
Аслан Гашимов показує свої теплиці

Перші цьогорічні огірки в теплицях села Іза Хустського району виростуть на підстилці із соломи — без жодної крихти ґрунту. "Приїжджайте, побачите на власні очі, як це", — запросив нас виконавчий директор тепличного господарства "ІЗА-Б.А.Т.Е." 46-річний Аслан Гашимов.

Тепличних підприємств, де вирощують огірки на соломі, в Україні всього три. Одне в Закарпатті, два інших — в Криму. У Бахчисарайському районі тепличним сільським господарством займається брат Аслана.

Зайшовши в теплиці Ізи, ніби потрапляєш до раю. Надворі десятиградусний мороз, а тут — літнє тепло, зі стелі скрапує вода для зрошення, навкруги — суцільна зелень молодих кущиків. Поміж них у синіх халатах снують робітниці — тутешні селянки. Всі вони працюють у Аслана Гашимова.

На соломі огірки ростуть ще краще, ніж у ґрунті

В теплицях ТОВ "ІЗА-Б.А.Т.Е." перший урожай помідорів чекають на початку березня. А от перші огірки можна буде збирати вже за кілька днів. Аслан каже, що з маленьких пуп"янків у повноцінний зимовий делікатес огірки виростуть дуже швидко. Потім тільки встигай зривати.

— На соломі огірки ростуть ще краще, ніж у ґрунті. Зокрема, з соломи вони отримують дуже необхідний для них вуглекислий газ, — розповідає Аслан Гашимов. — Я переконаний, що огірки та помідори з теплиць ще здоровіші, ніж домашні. Бо ми постійно робимо лабораторні дослідження на вміст нітратів, чого собі ніколи не дозволять приватні господарі. От і отримуємо гарантовано здорову їжу.

Реалізують тепличні овочі в основному на Закарпатті. Меншу частину забирають перекупники з інших областей України та Києва. Минулоріч в ізянських теплицях виростили та реалізували 1 тис. 442 т овочів, заробили на цьому понад 4 млн грн.

Хоча в Ізі, розташованій у передгірній зоні Карпат, кліматичні умови навіть для тепличних овочів — не найліпші.

— Надмірна кількість опадів, сильні морози, відсутність сонячних днів — все це погано впливає на розвиток рослин. У 2005 році ми не мали тих врожаїв, які хотілося б, — з ноткою смутку продовжує Аслан Гашимов. — Через великі снігопади та сильні морози на початку 2005 року ми зазнали збитків на майже 55 тисяч гривень.

Щодня на роботу в теплиці приходить 140 жінок, жительок Ізи. Тут вони мають хорошу, як для місцевих, заробітну платню — 500 грн. Жінки кажуть, що від роботи отримують ще й велике задоволення. До кожного огірочка й помідора вони ставляться з материнською увагою. По-іншому й не можна. На вулиці — сніг і лютий мороз, а тут на очах росте зелене диво.

У майбутньому Аслан Гашимов хоче зробити в теплицях сучасну систему автоматичного клімат-контролю та завершити реконструкцію системи опалення ще кількох гектарів приміщень. Для цього він збирається використати тепло вихлопних газів семи турбоагрегатів компресорної станції "Хуст".

— Це зекономить до 50 відсотків затрат на енергоносії, — каже Аслан Аббасович. — А приріст продукції очікується до 30 відсотків!

Ціни на огірки і помідори (грн)

   огірки  помідори
 Ужгород  23–24  18
 Тернопіль  17  15
 Чернівці  16  12
 Івано-Франківськ  16  15
 Рівне  10  18
 Луцьк  13–18  10–17
 Київ  15  18

Солому замінить мінеральна вата

Метод вирощування огірків на соломі, на перший погляд, досить примітивний. Але насправді для цього потрібна відповідна техніка. Солому складають у рядки товстим шаром, куди й висівають насіння огірків.
— Згори солома зрошується крапельним методом, а знизу подається тепло по трубах, — каже Аслан Гашимов. — Тобто, якщо солома не зрошуватиметься й не підігріватиметься — результату не буде.
При вирощуванні в такий спосіб урожайність огірків на 25% вища, ніж при вирощуванні грунтовим способом. Окрім того, рослини менше хворіють, насамперед грибковими захворюваннями.
Але й солома — старий метод вирощування огірків. Його застосовували ще при Союзі. Сучасні теплиці замість грунту застосовують гідропоніку чи мінеральну вату.
— Ми теж хочемо перейти на нові матеріали, але для цього потрібен час. Згодом у нас буде мінеральна вата, — переконаний Аслан.

Зараз ви читаєте новину «Зимові огірки вирощують на соломі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі