понеділок, 20 листопада 2006 16:49

За пса гицель отримує 5 гривень

Автор: фото: Ірина КОПИСТИНСЬКА
  Жителька Івано-Франківська Олександра Порада постійно підгодовує собак, які бігають вулицею Коновальця
Жителька Івано-Франківська Олександра Порада постійно підгодовує собак, які бігають вулицею Коновальця

Івано-Франківськ має свої "собачi зони", до яких тварин як магнітом тягне. Цілі зграї живуть на території законсервованого цвинтаря на вулиці Сахарова, біля вокзалу, на ринках міста. Справжніми господарями почуваються бродяжки на м"ясокомбінаті.

2006 року собаки покусали 465 іванофранківців. За жовтень—листопад до міського травмпункту по допомогу звернулося 58 потерпілих. Половина з них — діти.

— У нас якесь псяче нашестя, — скаржиться 30-річна Оксана Мазурак з вулиці Сахарова. — Бездомні собаки бігають і лякають наших дітей. У час злучки тварини збиваються у зграї по 10–15. Хлопчаки щовечора гасають, а пси — за ними. Мій 9-річний Сергійко біг і розмахував палкою. Несподівано вискочила дворняжка і вкусила сина за руку. Мусили у лікарню вести і давати 40 уколів проти сказу. Я відразу подзвонила у службу, яка виловлює псів. Приїхали і приспали трьох. Сусіди на мене скоса після того дивилися.

Щомісяця в Івано-Франківську присипляють по 200–250 бездомних псів. За рік — понад 2,5 тисячі. Цим займається комунальне підприємство КТП-0928.

— Якби ми їх не виловлювали, місто перетворилося б на псарню, — каже працівник підприємства Микола, 40 років. — Люди нас часто проклинають, називають убивцями. Діти плачуть, коли бачать, що ми забираємо дворових песиків. Намагаємося їздити ввечері, вночі або спозаранку, доки всі сплять. Якось приїхали на виклик у багатоповерхівку вдень. А там — аж п"ять бездомних собак. Діти як побачили, що ми хочемо їх усипити, повибігали усі на вулицю. Плачуть. "Дядю, дядю, не вбивайте", — аж за руки хапали.

У нас якесь псяче нашестя

За кожного упійманого пса гицель отримує 5 гривень. Ще донедавна бездомних псів виловлювали так званими петлями-зашморгами і, підкидаючи вгору, душили.

— Такого жорстокого поводження із собаками немає в жодній цивілізованій країні, — обурюється вже колишній начальник КТП-0928 Ігор Остяк, якого в жовтні звільнили. — За кордоном собак стерилізують, і вони вже не розмножуються. Там людина ніколи не викине свого кота чи пса на вулицю.

21 лютого 2006 року ухвалили Закон України "Про захист тварин від жорсткого поводження". Згідно з ним, забороняється жорстоко вбивати собак. Присипляти їх можна тільки у спеціально відведених місцях і лише способами, від яких тварина не страждатиме. Після вилову бездомних тварин необхідно тримати ще п"ять днів у притулку, звідки усі охочі можуть забрати їх додому.

Однак собак відстрілювати не перестали. Гицлі винайшли новий, більш гуманний спосіб усипляти тварин. У мідну трубочку закладають стрілу-капсулу з отрутою і стріляють у собаку. З неї можна поцілити на 10 метрів. Собака конає хвилину-дві. Роблять це часто на очах у людей.

Кажуть, у гицлів часто трапляються біди, їхні родичі хворіють і важко помирають. Колишній івано-франківський собаколов навіть викинувся з дев"ятого поверху.

— У всіх цивілізованих країнах для собак діють притулки. Там відловлених бродяжок стерилізують і утримують довічно, — каже Ігор Остяк. — Великий притулок працює в Одесі. На його облаштування німці витратили сім мільйонів євро. Я запропонував нашій міській владі відкрити притулок в Івано-Франківську. Міський голова Віктор Анушкевичус пообіцяв вже наступного року виділити 400 тисяч гривень. Цих коштів може вистачити для утримання лише 15–20 собак. А їх в Івано-Франківську — тисячі.

Особливо небезпечні вівчарки, добермани, сенбернари

— Собаки можуть переносити багато захворювань, — каже начальник міської лікарні ветеринарної медицини Євген Гусак, 33 роки. — За твариною, яка когось вкусила, треба спостерігати 15 днів. У разі потреби жертву щеплять від сказу. Якщо покусав бездомний пес, людину обов"язково вакцинують.
Бродячі собаки першими не нападають ніколи. Вони кусають, коли відчувають небезпеку для себе, або ж якщо хворі на сказ. Домашні улюбленці травмують людей набагато частіше. Особливо небезпечні вівчарки, добермани, сенбернари. Собаки бійцівських порід — бультер"єри та пітбулі — кусають городян лише у двох випадках зі ста.
Під час зустрічі з агресивним собакою найкраще нерухомо стояти або вдати, що піднімаєте щось із землі — тварини бояться такого жесту. На собак впливає різкий окрик "фу!".

Зараз ви читаєте новину «За пса гицель отримує 5 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі